Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam 4 modificari importante aduse impozitul pe veniturile micro prin HG 1939/2024. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1125/ 11.11.2024.
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICRO
Modificarile referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor:
- Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, o persoana juridica romana cu asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, 25% sau mai putin de 25% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot verifica, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) -g) si i) din Codul fiscal, coroborate, dupa caz, cu cele prevazute la alin. (11) al aceluiasi articol.
Pentru asociatii/actionarii persoanei juridice respective, procentul de detinere din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot se calculeaza pe baza detinerilor existente la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.
- Sunt prezentate in actul normativ la care am facut referire anterior cateva exemple de calcul pentru detinerile directe/indirecte din valoarea/ numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot, ale unui actionar.
- Pentru aplicarea in anul fiscal N a sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale vizeaza doar persoana juridica romana care nu a depus situatiile financiare corespunzatoare exercitiului financiar al anului N- 2 si/sau cele corespunzatoare anilor anteriori anului N - 2 din perioada de existenta a persoanei juridice romane respective.
- Persoanele juridice romane care nu intra sub incidenta sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit dispozitiilor art. 47 alin. (3) lit. f) - i) din Codul fiscal sunt:
-persoanele juridice - institutii de credit, definite potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar, cum sunt: bancile, organizatiile cooperatiste de credit, bancile de economisire si creditare in domeniul locativ si bancile de credit ipotecar;
-persoanele juridice care se organizeaza si functioneaza in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, respectiv din domeniul pietei de capital: societati de asigurare, societati de reasigurare, societati de asigurare-reasigurare, burse de valori sau de marfuri, societati de servicii de investitii financiare, societati de registru, societati de depozitare;
-persoanele juridice romane care desfasoara activitati de intermediere/ distributie in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, respectiv al pietei de capital, cu exceptia intermediarilor secundari de asigurari si /sau reasigurari, care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale;
-persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
-persoanele juridice care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: ANAF
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Articole similare
Platitor de impozit pe profit prin optiune. Cand se poate schimba sistemul de impozitareMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cu ce data trebuie angajat cel putin un salariat pentru ca firmele sa poata plati IMPOZIT MICRO din 2023?Cum a fost modificat prin OG 16/2022 sistemul de impunere privind impozitul pe veniturile microSponsorizari facute de o microintreprindere in trim. I 2021. Cum se declara impozitul in D100Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la IMPOZIT MICRO din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"