keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Dec. 2024
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025
Tags: cod fiscal modificat, impozi pe profit, impozit micro

Prin OUG 138/2024 a fost modificat Codul Fiscal, fiind aduse clarificari in ceea ce priveste aplicarea unor impozite.

Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025

In ceea ce priveste impozitul pe profit, contribuabilii care datoreaza impozite specifice pe cifra de afaceri (institutii de credit, persoane juridice din domeniul petrolier) sunt exceptati de la impozitul minim pe cifra de afaceri.

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pentru dezvoltarea agriculturii autohtone, s-a stabilit un venit neimpozabil pentru stimularea comasarii terenurilor daca nu se plateste sulta si activitatile care se desfasoara sunt destinate agriculturii, respectiv atunci cand nu se obtine un castig din comasare.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, s-au stabilit urmatoarele:

  • Reglementarea regulilor privind calculul si declararea impozitului pe venit in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, in situatia in care venitul este platit exclusiv in natura, precum si in cazul sumelor reprezentand garantie, utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract.

In aceste situatii obligatiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare si plata a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Masura are in vedere faptul ca in aceste situatii platitorul de venit se afla in imposibilitatea retinerii la sursa a impozitului pe venit.

  • Instituirea unor dispozitii tranzitorii de clarificare a regimului fiscal aplicabil, precum si a obligatiilor de declarare, calcul si plata a impozitului pe venit in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, in situatia in care chiria, aferenta unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost platita in avans pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv.

Masura are in vedere necesitatea aplicarii unitare a regimului fiscal in aceasta situatie.

  • Reglementarea/clarificarea impozitarii veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor dreptului de proprietate

S-a reglementat modalitatea de declarare si stabilire a impozitului pe veniturile realizate din transferul dezmembramintelor dreptului de proprietate sub conditie suspensiva, ulterior autentificarii actului de transfer. Astfel, se propune ca persoana fizica beneficiara a veniturilor sau platitorul de venit, in situatia in care veniturile sunt platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, sa calculeze si sa declare impozitul pe venit datorat, sens in care se stabilesc regulile necesare calculului, declararii si platii.

Masura are in vedere solicitarile formulate de organele fiscale si de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania care vizeaza necesitatea asigurarii unor reguli fiscale suficiente si fara echivoc.

  • Se clarifica faptul ca veniturile din pensii obtinute din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului impozabil lunar, stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.

Necesitatea acestor clarificari a fost determinata de masurile privind impozitarea veniturilor din pensii introduse prin Legea nr.282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr.227/2015 privind odul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si are ca scop inlesnirea indeplinirii obligatiilor fiscale de catre contribuabilii care realizeaza astfel de venituri.

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016