Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2023
Microintreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilor
Tags: microintreprinderi, impozitare microintreprinderi

In urma unui control de la ANAF, inspectorul ANAF a instituit o suma suplimentara de plata in valoare 6.436 lei ce reprezinta debit si accesorii (dobanzi si penalitati). Debitul a fost instituit deoarece inspectorul de la ANAF a considerat ca in trimestru IV 2020 a fost calculat eronat impozitul pe venit, acesta sustinand ca trebuia sa fie 3%, nu 1% cat a calculat societatea.

Mentionez ca societatea a angajat in cursul trim IV 2020 in data de 29.12.2020 un angajat cu norma intreaga, considerand astfel ca impozitul ce trebuie platit este de 1%. 

 

La control, inspectorul ANAF a sustinut ca angajarea ar fi trebuit sa fie facuta mai repede, nu in ultima saptamana a trimestrului. Decizia lui ar avea la baza normele de aplicare care ar clarifica momentul angajarii in cursul trimestrului pentru a beneficia de 1% impozit pe venit. 

 

Va rog sa ne precizati/clarificati unde este specificat clar care trebuie sa fie momentul angajarii in cursul unui trimestru pentru a beneficia de impozit de 1% si pentru a nu fi interpretabil. 

 

Mentionez ca ceea ce am gasit referitor la momentul angajarii este sintagma IN CURSUL TRIMESTRULUI. Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns cat mai rapid avand in vedere ca societatea considera acest fapt un abuz din partea ANAF.


Cote impozit microintreprinderi - raspunsul specialistului:

 

Temei legal: Codul fisal valabil la 31.12.2020:

Art. 51. - Cotele de impozitare



(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;

4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2023 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 

Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care: 

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. 1 se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la alin. 6.

(6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. 1, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Norme de aplicare:

(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.

Conform textelor de lege de mai sus, nu exista o precizare exacta a momentului din trimestru in care trebuie efectuata angajarea pentru a beneficia de cota de impozitare de 1%. Formularea "in cursul trimestrului" este una generala si se refera la intregul trimestru, fara a specifica anumite zile sau saptamani.

Din formularea data de Codul fiscal, rezulta ca daca modificarea numarului de salariati are loc in cursul unui trimestru, aceasta este relevanta pentru cota de impozitare ce trebuie aplicata pentru acel trimestru. In acest context, angajarea unui salariat pe 29.12.2020 se incadreaza in "cursul trimestrului IV 2020".

Daca ANAF interpreteaza altfel, poate fi necesar sa va consultati cu un avocat specializat in drept fiscal pentru a va ajuta sa contestati decizia si sa prezentati argumentele legale adecvate.

Este recomandat sa prezentati toate documentele care pot valida si justifica indeplinirea conditiei angajarii unui salariat pentru beneficiul cotei de impozitare reduse, precum:

Contractul individual de munca - va arata ca salariatul a fost intr-adevar angajat conform conditiilor legale si la data mentionata (norna intreaga).

Pontajul - demonstreaza prezenta fizica la munca a salariatului si orele lucrate in anul 2020 (29,30 si 31 decembrie 2020, 8 ore/zi).

Statul de salarii - arata ca salariatul a primit salariul corespunzator pentru perioada respectiva.

Notele contabile privind cheltuiala cu salariile - sunt dovezi contabile care indica faptul ca acele cheltuieli cu salariile au fost inregistrate in contabilitate.

D112 (Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat) - in care se reflecta toate sumele datorate ca si contributii sociale si impozite pentru salariatul respectiv. Daca in aceasta declaratie se reflecta salariul pentru angajatul nou angajat, este o dovada clara ca societatea a avut angajatul si a platit contributiile aferente.

Extras din Revisal - Revisal (Registrul Electronic de Evidenta a Salariatilor) este o baza de date gestionata de Inspectia Muncii in care sunt inregistrate toate contractele individuale de munca. Un extras din Revisal va indica foarte clar data la care a fost angajata persoana si alte detalii relevante despre contractul individual de munca.

Situatiile financiare la 31.12.2020 (Bilantul Formularul 30 pag. 1 (date informative) - Bilantul indica numarul mediu de salariati, precum si numarul efectiv de salariati la 31.12.2020 (rd.19 si 20, col. 2).

Dovada modificarii vectorului fiscal (luare in evidenta cu salarii incepand cu decembrie 2020).

Etc.

Prezentand aceste documente, veti putea demonstra in mod clar ca angajarea a avut loc in termenul si conditiile stabilite de lege, sustinand astfel ca societatea a avut dreptul la cota de impozitare de 1%.




Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016