keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Firmele pot ramane din 2023 la plata impozitului micro daca primesc salariati prin detasare de la o alta societate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2023
Firmele pot ramane din 2023 la plata impozitului micro daca primesc salariati prin detasare de la o alta societate?
Tags: microintreprindere, angajati prin detasare

Va rog opinie in urmatoarea speta: In cazul in care, la 30.12.2022 o societate, platitoare de impozit pe venit (venituri mai mici de 500.000 euro), fara salariati primeste prin detasare un salariat al altei societati, poate beneficia in continuare de regimul de impozitare micro? Multumesc!

Raspuns: Incepand cu anul 2023 prevederile OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, dau posibilitatea societatilor care indeplinesc conditiile enumerate de art. 47 sa opteze pentru impozitarea veniturilor realizate.

Printre cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o companie pentru a aplica regimul optional al impozitului pe veniturile microintreprinderilor se numara, si aceea de a avea cel putin un salariat (lit. g) din OG nr. 16/2022).

Potrivit prevederilor art. 51, alin. (4) prin notiunea de salariat se intelege: persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau cucontract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acesta, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi. 
Contractul de munca individual este definit la art. 10 din Codul muncii drept contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu .

Tot in Codul muncii se prevede posibilitatea angajatorului de a modifica, unilateral, locul de munca prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca. Prin detasarea angajatului se dispune schimbarea temporara a locului de munca, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia (art. 42 din Codul muncii).
Legea prevede ca pe durata detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca initial.
La art. 47, alin. (1) din Codul muncii se dispune ca drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea .

Totodata, la art. 52, alin. (1), lit. d) legislatia muncii reglementeaza faptul ca pe perioada detasarii contractul individual de munca incheiat cu angajatorul initial se suspenda, in ceea ce priveste efectele esentiale, fiind cedat temporar angajatorului la care s-a facut detasarea .


Contractul individual de munca are un caracter consensual, el considerandu-se incheiat la data realizarii acordului de vointa, iar semnarea contractului de munca trebuie sa aiba loc cel putin cu o zi inainte ca salariatul sa inceapa efectiv activitatea.
Asa cum se prevede la art. 16 alin. (2), din Codul muncii, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca, numar unic care se trece si pe contract.

In ceea ce priveste detasarea la societate a unui salariat de la o alta persoana juridica (in conditiile prevazute de Codul muncii la art. 42 si urmatoarele) mentionam ca salariatul detasat nu poate incheia cu angajatorul catre care este detasat un contract individual de munca. In plus, actualul contract de munca pe care salariatul detasat il detine nu poate fi obiectul niciunui act aditional incheiat de angajatorul in favoarea caruia se detaseaza.
Intrucat nu incheie si nu semneaza cu salariatul primit prin detasare un contract de munca, angajatorul catre care se face detasarea nu are nici o obligatie de operare in Revisal.
In baza informatiilor prezentate potrivit carora societatea existenta in anul 2022 aplica prevederile titlului III din Codul fiscal(impozit pe veniturile microintreprinderilor) si nu detine angajati pana la 31.12.2022, aceasta devine platitoare de impozit pe profit incepand cu exercitiul 2023, fapt ce trebuie comunicat organului fiscal teritorial pana la data de 15 ianuarie 2023.

Avand in vedere ca aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor este optionala, societatea poate solicita obtinerea statutului fiscal de microintreprindere daca la sfarsitul anului 2023 indeplineste conditiile impuse de art. 47, optiune care se poate comunica pentru anul 2024 sau pentru exercitiile urmatoare, daca nu a mai aplicat prevederile titlului III cu privire la impunerea veniturilor microintreprinderilor dupa data 1 ianuarie 2023.

 

 

 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016