Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2024
Firma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?
Tags: microintreprindere in 2024, conditii microintreprinderi

O societate comerciala infiintata la data de 28.12.2023 (data emitere cerificat de inmatriculare). Are statut de micointreprindere prin actul consitutiv de la registrul comertului. La data de 31.12.2023 nu area salariati deoarece nu avea posibilitatea de a inregistra un contract de munca.

Va rog sa imi spuneti daca in termen de 30 zile angajeaza un salariat cu norma intreaga societatea isi pastreaza conditia de microintreprindere, sau trece direct pentru anul fiscal 2024 la impozit pre profit?

 

Condiii microintreprinderi in 2024 – raspunsul specialistului:

 

In mod normal salariatul se angajeaza in 30 de zile de la data inmatricularii societatii.

Totusi se analizeaza si conditia detinerii salariatului la 31.12 a anului precedent, conditie care nu este indeplinita de societate pentru a aplica regimul de impozitare micro.

Puteti incheia un contract de administrare/mandat pe salariu minim cu data de 28.12.2023 spre exemplu si conditia este indeplinita la acest moment.Ulterior angajati salariat si renuntati la contractul de administrare/mandat.

Pentru contract de mandat este necesar sa depuneti D700 (este inca in termen la aceasta data 15 zile) prin care actualizati vectorul fiscal cu aceste contributii.

Conditia este considerata a fi indeplinita daca microintreprinderile:


- au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi (art. 51, alineat (4), Cod fiscal);
-au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (art. 51, alineat (4), Cod fiscal).

In conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, administratorii din cadrul societatilor pe actiuni, pe durata mandatului, nu pot incheia cu Societatea un contract individual de munca. In cazul desemnarii unui administrator dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Tratament fiscal a veniturilor obtinute pe baza de contract de mandat

Veniturile brute obtinute pe baza unui contract de mandat vor fi supuse urmatoarelor obligatii fiscale de plata:
impozit pe venit: 10%;
contributie de asigurari sociale (CAS): 25%;
contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS): 10%;
contributie asiguratorie pentru munca (CAM): 2,25%.

In termen de 15 zile de la incheierea contractului se va completa si depune formularul 700., avand in vedere ca remuneratia administratorului este venit asimilat salariilor, sectiunii D -Date privind vectorul fiscal pentru angajatori sau asimilati acestora si cu completarea datei de luare in evidenta din

Conform prevederilor din instructiunile de completare a D112, Randul 1 "Tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca"- se completeaza cu tipul de asigurat, conform Anexei nr. 4 Nomenclatorul "Tip asigurat" la ordin.

Contractul de mandat se declara in formularul 112 la Sectiunea A - 1. Tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca:
3.4. Directori cu contract de mandat, membri ai directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, manageri, in baza contractului de management prevazut de lege.

Sau la:
6 Administratorii societatilor, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie; administratorii, membrii consiliului de administratie, consiliului de supraveghere si comitetului consultativ, precum si reprezentantii statului sau reprezentantii membrilor consiliului de administratie, fie in adunarea generala a actionarilor, fie in consiliul de administratie, dupa caz. 


Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Firma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016