Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii microintreprinderi 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2024
Conditii microintreprinderi 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?
Tags: microintreprinderi 2024, conditii microintreprinderi, oug 115/2023

Un asociat detine peste 25% din partile sociale in doua microintreprinderi la data de 31.12.2023. Se poate modifica structura actionariatului la inceputului anului 2024 in asa fel incat asociatul respectiv sa detina peste 25% doar intr-una dintre societati, iar ambele societati sa ramana microintreprinderi?

Sau conditia de verificare trebuie indeplinita la 31.12.2023? 

Adica schimbarea actionariatului trebuia obligatoriu facuta la sfarsitul anului 2023, iar in 2024 una dintre sociatati este obligata sa treaca la profit.

Conditii microintreprinderi 2024 – raspunsul specialistului:

 

Prin OUG 115/2023 au fost modificate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca microintreprinderile la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, printre care si conditia prevazuta la art. 47 alin. 1 lit. h din Codul fiscal referitoare ca societatea (persoana juridica romana) sa fie singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile referitoare la microintreprinderi, in cazul in care societatea in cauza are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

De asemenea, potrivit prevederilor modificate de la art. 47 alin. 4 din Codul fiscal, asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor referitoare la impozitul pe profit.

Modificarea conditiei de la art. 47 alin. 1 lit. h din Codul fiscal referitoare la asociati/actionari nu a fost insotita de dispozitii tranzitorii similare celor cand a fost redus plafonul de venituri de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, unde prin legea de aprobare a OG 16/2022 s-a mentionat in mod expres ca noul plafon se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023. Singurele dispozitii tranzitorii se refera la verificarea indeplinirii conditiei referitoare la depunerea in termen a situatiilor financiare anuale, conditie nou introdusa prin OUG 115/2023 (art. 47 alin. 1 lit. i si art. 54 1 din Codul fiscal) si considerata indeplinita la 31 decembrie 2023 daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.

Reiese ca verificarea indeplinirii conditiei referitoare la actionari/asociati pentru fiecare microintreprindere se face la data de 31 decembrie 2023 si, daca nu este indeplinita aceasta conditie, pana la data de 31 martie 2024 trebuie sa se stabileasca care dintre cele doua societati va ramane microintreprindere si care va trece obligatoriu la impozitul pe profit. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere si indeplinirea conditiei referitoare la plafonul de venituri de 500.000 euro, care se verifica luand in calcul veniturile realizate de microintreprindere, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite de Legea 346/2004, dupa cum se prevede la art. 47 alin. 1 1 din Codul fiscal.

In privinta verificarii aplicarii conditiei de la art. 47 alin. 1 lit. h din Codul fiscal este de asteptat sa fie aduse clarificari si prin procedura aprobata prin ordin al presedintelui ANAF, care trebuie emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 115/2023.


 



Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii microintreprinderi 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016