Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA zahar 2024. Studii de caz practice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Ian. 2024
TVA zahar 2024. Studii de caz practice
Tags: cote tva, cote tva zahar, oug 115/2023, legea 296/2023

In acest articol vom prezenta doua spete utile contribuabililor, cu privire la cotele de TVA la zahar care se vor aplica in 2024. Mentionam ca anumite schimbari au fost introduse prin OUG 115/2023 si Legea 296/2023.

Speta 1: Cota TVA pentru livrare prajituri

Un laborator de cofetarie produce prajituri pe care le livreaza, cu factura, catre diferite cafenele si restaurante. Pana acum a aplicat cota de TVA 9%. Ce cota de TVA aplica incepand cu 01.01.2024? Multumesc.

Raspuns:

Incepand cu anul 2024, la livrarea prajiturilor va  fi aplicata una dintre cele doua cote de TVA,  diferentiate in functie de continutul de zahar adaugat la prepararea fiecarui sortiment de prajitura:

  • cota redusa TVA 9% in situatia in care fiecare prajitura livrata va contine zahar adaugat sub 10g/100 g;
  • cota standard TVA 19% in situatia in care fiecare prajitura livrata va contine zahar de minim  10g/100 g.


Acest aspect este reglementat prin art. 291 "Cotele" alin. (2) lit. e) pct.  3 din Codul fiscal conform modificarilor efectuate conform prevederilor:
 

  • Legii nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • O.U.G. nr.  115 din 14 decembrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene

" (2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
...........................
  "e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
    1. bauturilor alcoolice;
    2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
    3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii;"


 
Zaharul adaugat este definit la  articolul 266 alineatul (1),  punctul 37, punct  introdus prin Legea nr. 296/2023, o data cu cresterea cotei de TVA de la 9% la 19% pentru livrarea  alimentelor cu continut total de zahar de minimum 10/g/100 g produs. Prin pct. 37 de la art. 266 din Codul fiscal  se face trimitere la  art. 439 alin. (4), articol si alineat modificat in timp scurt prin  O.U.G. nr. 115/2023. Astfel,  reprezinta zahar adaugat  
" (4) In sensul alin. (2) lit. d) si e), prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata, galactoza, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceata, adaugate ca ingrediente."
Nu reprezinta zahar adaugat zaharurile din sucurile de fructe neindulcite, concentratul de suc de fructe, zaharurile din piureurile de fructe si dulceata, tipuri de zahar excluse de la art. 439 alin. (4) prin   O.U.G. nr. 115/2023.
Conform prevederilor pct. 165 alin. (4) din normele de aplicare ale  art. 439 alin. (2), prevederi noi,  adoptate recent  prin H.G. nr. 1336/2023 publicata in M.Of. nr. 1196 din 29 decembrie 2023, s-a reglementat faptul ca pentru  produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. d) si e) din Codul fiscal, zaharul adaugat, indiferent in ce cantitate, se determina pe baza listei ingredientelor, iar nivelul total de zahar este cel prevazut in continutul de nutrienti. In lipsa altor precizari legale si ale unor clarificari oficiale consider ca aceiasi regula trebuie respectata si in cazul alimentelor cu zahar adaugat, cum ar fi, de exemplu, si prajiturile.

 

Speta 2. Cota de TVA produse laborator de cofetarie

Societate comerciala care detine un laborator de cofetarie, cu 2 puncte de vanzare, din care unul in acelasi loc cu laboratorul. Avem cod CAEN principal 1071 (fabricarea painii si a prajiturilor si produselor proaspete de patiserie). Ce cota de TVA aplicam la vanzare: 9% sau 19%? Cum afisam pretul, cum incasam produsele, cum configuram casa de marcat? Mentionam faptul ca vindem in incinta localului, la clientii care servesc in cofetarie, la clienti care cumpara din incinta cofetarie pentru acasa si livrari de catre societatea noastra la domiciliul clientului. Va rugam, cat mai concret si explicit, nu dorim doar extrase din legi. Mul?umim!

Raspuns:

I. COTA DE TVA 19% SAU 9%

Codul fiscal (Articolul 291) stabileste cotele de TVA aplicabile.

1. Cota standard de TVA de 19% se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

2. Cota redusa de TVA de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea anumitor bunuri alimentare, inclusiv paine, prajituri si alte produse de patiserie, cu anumite exceptii (de exemplu, bauturile alcoolice, bauturile nealcoolice de tipul celor incadrate la codul NC 2202, sau alimentele cu un continut mare de zahar).

Pentru a determina cota de TVA aplicabila in cazul dvs., trebuie sa luati in considerare natura produselor vandute:

- Daca vindeti produse de patiserie si cofetarie care nu se incadreaza in exceptiile mentionate (cum ar fi produsele cu zahar adaugat avand un continut total de zahar de minimum 10 g/100 g produs) este aplicabila cota redusa de 9%.
- Pentru alte tipuri de produse sau servicii care nu se incadreaza in categoriile cu cota redusa, va trebui sa aplicati cota standard de 19%.

II. DETERMINAREA CONTINUTULUI DE ZAHAR DIN PRODUSELE ALIMENTARE

Determinarea continutului de zahar din produsele alimentare, in special pentru a stabili daca un produs are un continut total de zahar de minimum 10 g/100 g produs, implica analiza etichetelor nutritionale ale produselor sau, in cazul preparatelor proprii, calcularea bazata pe retetele folosite. Iata pasii pe care ii puteti urma:

1. Citirea Etichetelor Nutritionale: Daca vindeti produse ambalate, cititi eticheta nutritionala furnizata de producator. Aceasta va indica cantitatea de zaharuri (exprimata de obicei in grame) pe 100 de grame de produs. Daca valoarea este egala sau mai mare de 10 g/100 g, produsul se incadreaza in categoria cu continut mare de zahar.

2. Calculul Bazat pe Retete: Pentru produsele preparate in cofetaria dvs., va trebui sa calculati cantitatea de zahar pe baza ingredientelor folosite in reteta. Acest lucru presupune:

a. Lista Ingredientelor: Notati cantitatea fiecarui ingredient folosit in reteta pentru un anumit produs.
b. Calculul Cantitatii de Zahar: Determinati cantitatea totala de zahar adaugat in reteta (tinand cont de toate sursele de zahar, inclusiv zaharul natural din fructe, daca este cazul).
c. Calculul Proportiei pe 100 g de Produs Finisat: Impartiti cantitatea totala de zahar din reteta la cantitatea totala a produsului finisat si multiplicati rezultatul cu 100 pentru a obtine procentul de zahar pe 100 g de produs.

3. Consultarea unui Specialist: Daca nu sunteti siguri cu privire la calcule sau aveti produse cu retete complexe, este recomandabil sa consultati un specialist in nutritie sau un tehnolog alimentar. Ei va pot ajuta sa determinati exact
continutul de zahar din produsele dvs.

4. Conformitatea cu Reglementarile Fiscale: Dupa ce ati determinat care produse au un continut de zahar de minimum 10 g/100 g, acestea trebuie sa fie taxate conform reglementarilor fiscale aplicabile, respectiv cu o cota de TVA (19%) diferita de cea pentru produsele cu continut mai mic de zahar (9%).

5. Actualizarea Continua: Retineti ca modificarile retetelor pot influenta continutul de zahar al produselor, asa ca este important sa reevaluati periodic acest aspect pentru a va asigura ca respectati in continuare cerintele fiscale.

Prin urmarea acestor pasi, va puteti asigura ca respectati cerintele legale privind aplicarea cotelor de TVA pentru produsele cu continut mare de zahar.

III. SERVICIILE DE RESTAURANT SI DE CATERING

Serviciile de restaurant si de catering raman la cota de 9%, dar nici in cazul lor cota de 9% nu se aplica la servirea bauturilor nealcoolice care se incadreaza la clasa tarifara NC 2202.

IV. REFERITOR LA AFISAREA PRETURILOR, INCASAREA PRODUSELOR SI CONFIGURAREA CASEI DE MARCAT, iata cateva recomandari:

- Afisarea preturilor: Preturile trebuie afisate clar si sa includa TVA. Este important sa indicati daca pretul include sau nu TVA, pentru a evita confuzia clientilor.

- Incasarea produselor: La incasare, casa de marcat trebuie sa fie setata sa evidentieze separat TVA-ul colectat, conform cotei aplicabile fiecarui tip de produs vandut.

- Configurarea casei de marcat: Asigurati-va ca respectiva casa de marcat este programata sa calculeze si sa inregistreze corect TVA-ul, in functie de cota aplicabila fiecarui tip de produs. Este important ca aceasta sa fie conforma cu reglementarile fiscale in vigoare si sa poata genera rapoarte detaliate pentru fiecare tranzactie.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 28/1999 privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, bonul fiscal emis de aceste aparate trebuie sa contina anumite informatii esentiale. Iata detaliile cheie care trebuie sa fie prezente pe bonul fiscal, conform articolului mentionat:

1. Informatii despre emitent: Trebuie sa apara denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent, precum si adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal.

2. Detalii aparat de marcat: Bonul fiscal trebuie sa includa logotipul si seria fiscala ale aparatului, precum si numarul de ordine al bonului.

3. Data si ora emiterii: Aceste informatii sunt esentiale pentru a inregistra momentul efectuarii tranzactiei.

4. Detalii despre tranzactie: Pentru fiecare bun livrat sau serviciu prestat, bonul trebuie sa contina denumirea, pretul sau tariful unitar, cantitatea, valoarea totala a operatiunii, inclusiv TVA, cu indicarea cotei de taxa.

5. Sumarizarea valorilor: Bonul trebuie sa arate valoarea totala a bonului, inclusiv TVA, valoarea totala a TVA pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota, si valoarea totala a operatiunilor scutite de TVA. Daca este cazul, trebuie sa includa si valoarea altor taxe care nu sunt incluse in baza de impozitare a TVA.

6. Informatii suplimentare la cerere: La cererea beneficiarului, bonul fiscal trebuie sa contina si unitatea de masura a produselor/serviciilor vandute, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Pentru a respecta aceste cerinte, este important ca aparatul de marcat electronic fiscal sa fie configurat corespunzator pentru a include toate aceste detalii pe bonul fiscal. Acest lucru asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si transparenta in fata clientilor.


Temei legal
Codul fiscal: Art. 291
Art. 291. -(1) Cota standard se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:
a) 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016;
b) 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017.
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
c) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia: 
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii.
g) livrarea apei pentru irigatii in agricultura; 
h) livrarea de ingrasaminte si pesticide de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, altele decat cele prevazute la lit. l), seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
i) serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.
j) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;

Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Art. 4. - (1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul. 
(2) Bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa elementele definite la alin. (1) si urmatoarele elemente: unitatea de masura, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia.

REVENIRE: As dori un punct de vedere mai clar (cofetarie). Nu am restaurant. Ce cota de tva aplic la: consumul in cofetarie, la vanzarea in cofetarie pe care clientul o ia acasa si livrare la domiciliul? Precizez faptul ca toate produsele depasesc 10 g/100 gr produs.

Raspuns: Inteleg ca doriti clarificari privind cota de TVA aplicabila pentru diferite tipuri de vanzari in cadrul unei cofetarii, avand in vedere ca toate produsele dvs. depasesc pragul de 10 g zahar/100 g produs. Iata detaliile specifice pentru fiecare caz:

1. Consumul in Cofetarie:
- Daca produsele sunt consumate in incinta cofetariei, acesta este considerat un serviciu de tip restaurant, chiar daca nu operati un restaurant in sensul traditional. Conform Codului Fiscal Art. 291, k), serviciile de restaurant si de catering sunt taxate cu TVA de 9%.
- Totusi, pentru produsele care depasesc continutul de zahar de 10 g/100 g produs, cota de TVA aplicabila este de 19%, conform exceptiei mentionate in Art. 291, 2) e) 3. Aceeasi cota de 19% veti aplica si bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202

2. Vanzarea in Cofetarie pentru consum acasa:
- Cand produsele sunt vandute pentru a fi luate acasa, acestea sunt considerate bunuri livrate, nu servicii prestate.
- Din nou, pentru produsele cu continut de zahar peste 10 g/100 g, cota de TVA aplicabila este de 19%, deoarece acestea nu se incadreaza in categoria produselor cu cota redusa de TVA de 9%.

3. Livrarea la domiciliu:
- In cazul livrarii la domiciliu, cota de TVA aplicabila urmeaza aceleasi reguli ca si pentru vanzarile in cofetarie pentru consum acasa.
- Prin urmare, pentru produsele cu un continut de zahar peste 10 g/100 g, cota de TVA aplicabila este de 19%.

In toate aceste cazuri, este important sa respectati reglementarile fiscale privind afisarea preturilor si emiterea bonurilor fiscale. Preturile afisate trebuie sa includa TVA, iar bonurile fiscale emise trebuie sa contina toate informatiile necesare conform Ordonantei de Urgenta nr. 28/1999, inclusiv detalii despre fiecare bun livrat sau serviciu prestat, pretul unitar, cantitatea, valoarea totala a operatiunii inclusiv TVA, si cota de TVA aplicata.


Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA zahar 2024. Studii de caz practice":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016