Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Atentie! Regulile de completare a declaratiei s-au modificat!
Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular:
- Legea 296/2023 (masuri privind impozitul minim, modificarea impozitului pe venitul microintreprinderilor, majorarea cotelor de TVA, modificari privind impozitarea persoanelor fizice, noi accize, un nou impozit pe bunurile de lux etc.)
- OUG 115/2023 (modificari privind impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderilor, impozitarea persoanelor fizice, TVA)
- Legea 309/2022 (prevederi privind impozitarea pensiilor private, facultative si ocupationale)
- Legea 282/2023 (prevederi privind impozitarea pensiilor contributive si necontributive)
- HG 181/2023 si HG 1336/2023 (modificari ale normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal)
La ce aspecte trebuie sa fiti atent cand completati D101?
Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute.
Parcurgeti chiar acum aceasta lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024 pentru a evita erori costisitoare!
Atentie, intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei!
Principalele modificari legislative intrate in vigoare la 1 ianuarie 2024 privind D101 si impozitul pe profit
Legea 296/2023
Introduce schimbari semnificative in politica fiscala, cu accent pe marii platitori de impozit de profit, si aduce o serie de impozite suplimentare pe anumite domenii de activitate.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel, institutiile de credit vor plati din 2024 un impozit pe cifra de afaceri, suplimentar fata de cel pe profit, iar pentru anumite companii din industria de petrol si gaze s-a reglementat de asemenea un impozit temporar, care va fi platit in perioada 2024-2025 si care ulterior va fi inlocuit de impozitul pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro.
OUG 115/2023
Aduce o serie de modificari semnificative privind impozitul pe profit. Aceste modificari, care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024, vizeaza diverse aspecte ale impozitarii si au impact asupra mediului de afaceri. De exemplu:
a) Se introduce o limitare procentuala de 70% pentru recuperarea pierderilor fiscale anterioare;
b) Contribuabilii pot deduce sumele achitate pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil;
c) Se introduc noi limite de deductibilitate (50%) pentru cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii ale sediilor sociale aflate in locuinte personale sau achizitionate in cladiri de locuinte sau in cladiri individuale de locuit;
d) Se abroga posibilitatea deducerii costului de achizitie a caselor de marcat din impozitul pe profit;
e) Cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, vor fi deductibile doar in limita a 50% din cheltuielile corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia contribuabilului in baza contractelor incheiate intre parti in acest scop;
f) Bursele private nu mai pot fi scazute direct din impozitul pe profit, renuntandu-se astfel la practica anterioara in care acestea puteau fi deduse in aceeasi limita cu cheltuielile de sponsorizare sau mecenat.
g) Redirectionarea sumelor din impozitul pe profit pentru sponsorizare si mecenat ramane în vigoare, insa termenul pentru aceasta redirectionare se restrange.
Etc.
Lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024 tine cont de absolut toate aceste modificari!
Aspecte care necesita o atentie sporita!
Completarea D101 fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in specialin situatiile complexe, cand instructiunile din lege pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate.
Lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024 va ghideaza eficient atunci cand va confruntati cu subiecte sensibile, cum ar fi:
- calculul impozitului pe profit
- termenul de depunere Declaratia 101 privind impozitul pe profit
- care venituri sunt impozabile si care venituri NU sunt impozabile
- ce cheltuieli putem deduce si care sunt cheltuielile nedeductibilie
- la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale
- calculul dobanzilor si al diferentelor de curs valutar deductibile fiscal
- amortizarea fiscala
- reduceri si scutiri de impozit pe profit
- evidenta fiscala a vanzarilor cu plata in rate
- valoarea fiscala in cazul efectuarii operatiunilor de reorganizari
- lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare
- anul fiscal diferit de anul calendaristic
Comandati chiar acum
Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?D101: Incepand cu 2023 exista 2 declaratii anuale de impozit pe profitCalculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceTratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitUltimele articole
Declaratia 101. Pana cand depun ONG-urile D101 in 2025Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleD101 si D101 grup fiscal. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Articole similare
Sume platite in plus in fisa sintetica. Compensarea sumelor cu obligatiile de plata curenteVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 28 februarieNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!Impozit profit si TVA. Control Fisc: Declararea sumelor suplimentare din anii precedentiUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Buletin informativ ANAF. 5 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor intre 13-17 mai 2025Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?NOUTATI FISCALE: Ordinul nr. 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300Lista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseIn Monitorul Oficial au fost publicate 3 NOUTATI FISCALE la final de august 2023Ultimele articole
Noutati legislative. 5 NOUTATI FISCALE privind TVA in 2025NOUTATI FISCALE 2025. Ce modificari apar in privinta TVAGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVABuletin informativ ANAF: NOUTATI FISCALE publicate la final de septembrie 2024Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"