Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului luni, 7 iulie 2025, pentru un amplu proiect de lege ce vizeaza reforma fiscal-bugetara. Daca pana pe 10 iulie nu va fi depusa o motiune de cenzura, proiectul va fi considerat adoptat de la 11 iulie, urmand sa intre in vigoare la 1 august 2025.
Printre schimbarile majore se numara revizuirea modului de calcul al indemnizatiilor pentru concediile medicale.
Cuprins
Concedii medicale cu cuantum diferentiat in functie de durata acestora
Modelul actual, care acorda un procent fix de 75% din baza de calcul pentru incapacitatea temporara de munca, va fi inlocuit cu un sistem diferentiat astfel:
- 55% pentru concedii medicale de pana la 7 zile;
- 65% pentru concedii intre 8 si 14 zile;
- 75% pentru concedii ce depasesc 15 zile.
Pentru bolile cardiovasculare care necesita tratamente de durata indelungata, procentul de 75% se pastreaza indiferent de durata concediului. De asemenea, pentru urgente si boli infectocontagioase, indemnizatia ramane 100% din baza de calcul, la fel ca in prezent.
Aceasta reforma vine ca raspuns la presiunile tot mai mari asupra bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), cauzate de cresterea semnificativa a numarului de beneficiari de indemnizatii.
Alte masuri fiscale anuntate de Guvern pentru 2025
1 iulie 2025:
- Creste impozitul specific pe cifra de afaceri datorat de institutiile de credit (de la 2% la 4%)
Institutiile de credit
- persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit
- persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare:
a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2025 inclusiv;
b) 4%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026.
Pentru bancile cu cota de piata mai mica de 0,2%, impozitul se mentine la 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv.
1 august 2025:
- Impozit pe venituri din jocuri de noroc
Creste impozitul pe veniturile din jocuri de noroc sub 10.000 lei, de la 3% la 4%.
- Taxa pe valoarea adaugata

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
- Creste cota standard, de la 19% la 21%;
- Creste cota redusa de TVA , de la 9% la 11%;
- Este eliminata cota de 5%;
- CASS (contributia la sistemul de sanatate)
Se introduce obligatia de plata a CASS pentru pensile care depasesc plafonul de 3.000 lei (CASS se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% la partea care depaseste acest plafon)
Se eliminina unele exceptii de la plata CASS (ex: coasigurati)
Atentie! CASS va fi platit de pensionari doar pana pe 1 ianuarie 2028.
- Accize
Cresc accizele la alcool, tutun, combustibili;
Masuri fiscale de la 1 ianuarie 2026
- Impozit pe dividende
Creste impozitul pe dividendele distribuite catre actionari persoane juridice, de la 10% la 16%.
Creste impozitul pe dividende de la 10% la 16%, pentru dividendele distribuite persoanelor fizice
- Impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti
Creste impozitul pe dividendele distribuite catre actionari persoane fizice nerezidente, de la 10% la 16%.
Nota: Cota majorata de 16% se aplica veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2026, respectiv incepand cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2026 pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.
De retinut: Pentru a se putea aplica efectiv aceste masuri fiscale, proiectul de lege trebuie adoptat si publicat in Monitorul oficial.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Cota progresiva s-ar putea aplica din 2016 in trei trepteOUG nr. 50 din 2013: noutati privind plata obligatiilor datorateCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaNoua declaratie pe propria raspundere pentru obtinerea certificatului pentru situatii de urgenta – Ordinul nr. 872/2020Ultimele articole
Schimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAMinistrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Noi MASURI FISCALE, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorArticole similare
Stiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Declaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASSTotul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile ale afacerii dvs.Noi masuri in domeniul accesului la servicii medicale si in acordarea concediilor medicale. Informare CNASDe astazi, 500.000 de romani platiti pe drepturi de autor risca amenzi de pana la 5.000 de lei din cauza birocratieiUltimele articole
Monografie contabila concediile medicale 2024Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024. Schimbarile sunt in vigoare din 12 martie 2024CONCEDII MEDICALE 2024. Ce cont se utilizeaza pentru plata impozitului de 10%Baza de calcul CONCEDII MEDICALE. Intra si valoarea tichetelor de masa pentru care se retine CASS din 2024?Articole similare
Buletin informativ ANAF: 6 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor la final de aprilie 2023NOUTATI FISCALE in Monitor: Sunt legalizate cluburile de poker si se modifica plata unor taxeNOUTATI FISCALE si modificari: inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasareBuletin ANAF: NOUTATI FISCALE publicate in Monitor la inceput de 2024In Monitorul Oficial au fost publicate 3 NOUTATI FISCALE la final de august 2023Ultimele articole
Noutati legislative. 5 NOUTATI FISCALE privind TVA in 2025Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?NOUTATI FISCALE 2025. Ce modificari apar in privinta TVAGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVALista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuse
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"