Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Guvernul a anuntat modificari importante privind taxele pe valoarea adaugata (TVA), menite sa sprijine consolidarea fiscala in perioada 2025-2028. Printre masurile principale se numara ajustarea cotelor TVA, modificari in sectorul HoReCa si reguli tranzitorii pentru livrarea locuintelor, toate cu impact asupra consumatorilor si mediului de afaceri.
Modificari TVA
Principalele modificari propuse sunt:
Majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%.
Eliminarea cotei reduse de 5%, care va fi inlocuita cu o cota redusa de 11%.
Aceasta se va aplica pentru operatiunile care beneficiau anterior de cota de 5%, si anume: livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste; serviciile de acces la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, arhitecturale si arheologice, gradini zoologice si botanice; livrarea de lemn de foc; livrarea de energie termica in sezonul rece, destinata unor categorii specifice de consumatori.
Majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gama mai restransa de bunuri si servicii, cum ar fi: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman (cu anumite exceptii), apa pentru irigatii, ingrasaminte si pesticide, servicii de alimentare cu apa si canalizare, cladiri destinate caminelor de batrani si pensionari, case de copii si centre de recuperare pentru minori cu handicap, precum si servicii de cazare si restaurant/catering.
TVA pentru Horeca
In perioada 1 august – 31 octombrie 2025, se vor monitoriza incasarile din sectorul HoReCa, iar in functie de rezultatele analizelor se va decide cota de TVA aplicabila ulterior acestui sector.
TVA pentru livrarea de locuinte
In ceea ce priveste livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, pentru care nu se mai aplica cota redusa de TVA, se prevad dispozitii tranzitorii: pentru o perioada de un an, pana la 1 august 2026, se pot achizitiona locuinte cu cota redusa, daca intre parti au fost incheiate acte juridice de plata in avans pentru acestea pana la 1 august 2025.
De asemenea, persoanele fizice pot achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de TVA daca nu au cumparat, incepand cu 1 ianuarie 2023, o alta locuinta cu TVA redus, cu exceptia celor prevazute la art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022.
Potrivit dispozitiilor tranzitorii din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, in anul 2023, persoanele fizice puteau achizitiona mai multe locuinte cu cota redusa, cu valoare de pana la 450.000 lei (exclusiv TVA), daca au incheiat anterior acte juridice intre vii pentru plata in avans, fara ca aceste achizitii sa le afecteze posibilitatea de a mai cumpara o singura locuinta cu TVA redus incepand cu 1 ianuarie 2023, conform noilor reglementari.
Aceste modificari urmaresc sa optimizeze structura TVA, sa creasca veniturile bugetare si sa asigure o aplicare echitabila a facilitatilor fiscale, in concordanta cu angajamentele guvernamentale de consolidare fiscala.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nu aduce anul ce a adus TVA-ul de 24%Austeritatea loveste Italia: majorarea TVA si retrogradarea ratingului urmeaza modelul GrecieiRecord TVA: Ungaria va majora taxa pe valoarea adaugata la 27% in 2012Cine va avea cel mai mare TVA din UEMAJORARE TVA in 2025: Unde vor creste preturile si de ceUltimele articole
MAJORARE TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatMAJORARE TVA: Cum aplici corect TVA daca va fi majorat la 21% din iulie 2025TVA-ul la paine risca sa fie din nou majorat la 24 la suta!Vladescu vede in cresterea TVA un avant economic incetinitTVA-ul de 27% nu supara Comisia EuropeanaArticole similare
Comunicarea firmelor cu fiscul se va face exclusiv prin SPV din martie 2022Noutati legislative referitoare la casele de marcat, conform OUG 69/2024Schema de ajutor de stat pentru HoReCa a fost modificata! Din grant beneficiarii pot achita obligatii fiscale si alte creante bugetareRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020OUG nr. 50 din 2013: noutati privind plata obligatiilor datorateUltimele articole
Firme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAMinistrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Noi MASURI FISCALE, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importanta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"