Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Majorarea cotei de TVA la 21% de la 1 iulie 2025 ridica intrebari esentiale privind tratamentul fiscal corect al tranzactiilor. In acest articol, analizam care este cota aplicabila in functie de data livrarii, a facturii sau a receptiei pentru cele mai frecvente operatiuni: livrari locale, achizitii intracomunitare si importuri, in cazul in care noua cota de TVA va fi aprobata. Vezi cum gestionezi corect cazurile de avansuri, reduceri comerciale si livrari cu facturi anticipate.
Cuprins
Majorare TVA din 1 iulie
In ipoteza in care se schimba cota de TVA de la 19% la 21% incepand cu iulie 2025, as dori sa stiu care va fi cota corecta de aplicat pentru urmatoarele tranzactii:
Livrari locale de bunuri:
- livrari locale in 07, facturi emise in 06
- livrari facute in 07, facturi emise in 06
- facturi de reduceri comerciale emise in iulie care se refera la livrari care au avut loc in luna iunie (reduceri off-invoice/ ulterioare)
Achizitii locale:
- bunuri receptionate in iunie, factura primita in iulie
- bunuri receptionate in iulie, factura primita in iunie
- avans platit inainte de livrare si factura in iunie, restul in iulie.
Tranzactii intracomunitare:
- achizitii intracomunitare de bunuri receptionate in 06, facturi venite in 07
- facturi venite in 06, achizitii intracomunitare receptionate in 07
Importuri
- importuri de bunuri efectuate in 07, si facturi din 06
Importuri receptionate in 06, facturi emise cu 07 (aceasta situatie nu stiu daca o vom avea propriu-zis)
Daca sunt si alte informatii relevante pentru schimbarea cotei la operatiunile cu bunuri, va rog sa imi spuneti.
Situatia schimbarii cotei TVA este reglementata de art. 291 alin. (4)-(8) si art. 282 alin. (2) din Codul fiscal. Esenta acestor articole este urmatoarea:
Cota TVA aplicabila este cea in vigoare la data exigibilitatii, cu exceptia cazurilor in care se aplica regula faptului generator.
Cota TVA de 21% livrari locale de bunuri
Iata tratamentul pe fiecare caz concret propus, presupunand ca noua cota de 21% se aplica de la 1 iulie 2025:
1. Livrari locale de bunuri
a) Livrari in iulie, facturi emise in iunie
Cota aplicabila: 21%
Conform art. 291 alin. (6), se face regularizare, deoarece livrarea (faptul generator) are loc dupa 1 iulie. Chiar daca factura s-a emis in iunie, TVA trebuie stabilita la noua cota.
b) Livrari in iulie, facturi emise in iunie
Cota aplicabila: 21%
Situatie identica cu cea de mai sus. Chiar daca factura s-a emis anticipat (art. 282 alin. (2) lit. a), se aplica regula de la art. 291 alin. (6): regularizare la 21%.
c) Facturi de reduceri comerciale emise in iulie, pentru livrari din iunie

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cota aplicabila: 19%
Reducerile urmeaza tratamentul fiscal al operatiunii initiale (art. 287 Cod fiscal). Daca livrarea a avut loc in iunie (fapt generator), atunci si factura de reducere emisa ulterior va avea TVA 19%.
Cota TVA de 21% la achizitii locale
2. Achizitii locale
a) Bunuri receptionate in iunie, factura in iulie
Cota aplicabila: 19%
Faptul generator este receptia (iunie), deci cota veche. Factura ulterioara nu schimba cota.
b) Bunuri receptionate in iulie, factura in iunie
Cota aplicabila: 21%
Chiar daca factura se emite in iunie (exigibilitate anticipata, art. 282 alin. (2) lit. a), livrarea (faptul generator) este in iulie. Se aplica regularizarea conform art. 291 alin. (6) - TVA 21%.
c) Avans platit + facturat in iunie, livrare in iulie
Cota aplicabila:
-Avans: 19%
-Diferenta la livrare: 21%
Avansul se impoziteaza la cota de la data incasarii (art. 282 alin. (2) lit. b). La livrare, se aplica diferenta de TVA (ex. 100 lei + TVA avans la 19% - se regularizeaza in iulie cu TVA 21% pentru restul).
Cota TVA de 21% la achizitii intracomunitare
3. Achizitii intracomunitare
a) Bunuri receptionate in iunie, factura in iulie
Cota aplicabila: 19%
Exigibilitatea la achizitii intracomunitare este: cea mai devreme dintre data facturii sau data receptiei (art. 284 Cod fiscal).
In acest caz: receptia este in iunie - TVA 19%.
b) Factura in iunie, receptia in iulie
Cota aplicabila: 19%
Pentru achizitiile intracomunitare, se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii (art. 291 alin. (8)).
In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru care exigibilitatea taxei a intervenit integral sau partial anticipat faptului generator, nu se fac regularizari in situatia modificarii cotelor de TVA, in sensul aplicarii cotei de TVA de la data faptului generator de taxa, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Cota TVA de 21% la importuri
4. Importuri
a) Bunuri importate in iulie, facturi din iunie
Cota aplicabila: 21%
TVA se aplica la data importului, care este in iulie - cota noua (art. 291 alin. (7)). Factura nu influenteaza.
b) Bunuri importate in iunie, facturi emise in iulie
Cota aplicabila: 19%
TVA se determina in functie de data importului (vama) - iunie - cota veche.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 291. -
(1) Cota standard se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:
b) 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017.
(4) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.
(5) In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.
(6) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (5).
(7) Cota aplicabila pentru importul de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
(8) Cota aplicabila pentru achizitii intracomunitare de bunuri este cota aplicata pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun si care este in vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Art. 282. - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
Norme de aplicare
HG 1/2016
TITLUL VII Taxa pe valoarea adaugata - CAPITOLUL VIII Cotele de taxa -
39.
(1) In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru care exigibilitatea taxei a intervenit integral sau partial anticipat faptului generator, nu se fac regularizari in situatia modificarii cotelor de TVA, in sensul aplicarii cotei de TVA de la data faptului generator de taxa, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Raspunsuri oferite in 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA-ul de 27% nu supara Comisia EuropeanaVladescu vede in cresterea TVA un avant economic incetinitSchimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiNu aduce anul ce a adus TVA-ul de 24%MAJORARE TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistUltimele articole
MAJORARE TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%MAJORARE TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalMAJORARE TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatMAJORARE TVA in 2025: Unde vor creste preturile si de ceTVA-ul la paine risca sa fie din nou majorat la 24 la suta!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"