Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta BNR va lua masuri pentru limitarea efectelor negative ale majorarii TVA privind inflatia si va ...
Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta
BNR va lua masuri pentru limitarea efectelor negative ale majorarii TVA privind inflatia si va mentine o politica monetara prudenta, tinand cont de accelerarea temporara a inflatiei, dar si de persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala, potrivit institutiei.
"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.
BNR mentioneaza ca riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern reclama pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.
Totodata, banca centrala a precizat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.
CA al BNR reafirma ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.
Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Curtea Constitutionala a decis vineri ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
In aceste conditii, Executivul a decis sambata majorarea TVA de la 19% la 24%.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta estimare data publicitatii arata ca rata anuala se va situa la 3,7%.
Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 august, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Sursa Mediafax 30/06/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Austeritatea loveste Italia: majorarea TVA si retrogradarea ratingului urmeaza modelul GrecieiAparatorii TVA-ului majorat si-au prezentat argumenteleTVA-ul la paine risca sa fie din nou majorat la 24 la suta!Consumatorii vor suporta costurile TVAA trecut un an de la majorarea TVA: a fost de bine sau de rau?Ultimele articole
Vladescu vede in cresterea TVA un avant economic incetinitCine va avea cel mai mare TVA din UETVA-ul de 27% nu supara Comisia EuropeanaRecord TVA: Ungaria va majora taxa pe valoarea adaugata la 27% in 2012Nu aduce anul ce a adus TVA-ul de 24%Articole similare
Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileCompaniile si cetatenii romani au depozite in lei din ce in ce mai mariAchizitii intracomunitare de servicii si compensare. E obligatorie inregistrarea in ROI?Ce crede Isarescu despre cresterea evaziunii fiscaleCand este posibila plata dividendelor in valuta?Ultimele articole
E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITVenituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fizicePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"