keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Tratamentul fiscal al veniturilor rezultate din cota de alocare a riscurilor de catre societatea mama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: omfp 3055/2009, cota alocare, riscuri, societatea mama

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati cu sediul in Romania care primeste lunar de la Trezoreria Grupului calculul pentru hedge. Acest hedge poate reprezenta o suma de incasat (venit) sau o suma de platit (cheltuiala) catre Trezoreria Grupului in functie de evolutia cursului valutar. In contabilitate notele contabile sunt: 668 = 5121 hedge de platit 5121 = 768 hedge de incasat Vom stabili astfel daca aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si daca veniturile sunt impozabile. De asemenea, vom vedea in ce masura deductibilitatea cheltuielilor este conditionata de statutul societatii care face calculul hedge-ului, in sensul ca trebui sa fie o societate bancare, IFN.



Solutia consultantului:

"Hedgingul" reprezinta o metoda de protectie contra riscurilor financiare care se aplica prin desemnarea unui instrument de acoperire ale carui modificari privind valoarea justa (plus, minus) sa compenseze, total sau partial, modificarile valorii juste ale unui element de acoperit. In reglementarile contabile aplicabile in alte tari, inregistrarea acestei operatiuni de acoperire se face prin recunoasterea in contul de profit si pierdere a castigurilor sau pierderilor aferente tranzactiei respective.

Reglementarile contabile aplicabile in Romania, conforme cu directivele Uniunii Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial sunt recunoscute in luna in care apar, ca venituri si cheltuieli din diferente de curs valutar.

Achizitionarea unor stocuri de la furnizori externi, se inregistreaza in evidenta contabila la cursul de schimb publicat de BNR pentru data la care are loc tranzactia.

Pentru usurarea evidentelor, in special in cazul societatilor nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul sucursalelor, acestea din urma pot utiliza si alte cursuri de schimb, care nu sunt insa recunoscute.

Este de mentionat faptul ca, potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, toate elementele monetare exprimate in valuta se reevalueaza lunar utilizand cursul de schimb publicat de BNR in ultima zi a lunii respective. Datorita acestor cerinte, la care se adauga si cele din IAS 21 cu privire la evaluarea elementelor monetare si inregistrarea modificarilor in contul de profit si pierdere, se presupune ca aplicarea operatiunilor de acoperire a riscurilor nu mai este necesara.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor pct. 12 pentru aplicarea art. 19 din Codul fiscal , veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate conform reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Codul CAEN 4651 - Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui pe care il are inregistrat societate indica faptul ca nu derulati o activitate pe piata bursiera ci doar va sunt repartizate venituri si cheltuieli din activitatea grupului, care la o prima vedere sunt venituri impozabile si cheltuieli nedeductibile.

Daca ne puteti furniza si alte informatii cu privire la alocarea acestor venituri si cheltuieli rezultate din politica riscului aplicata de societatea mama, va rugam sa reveniti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016