Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie bilete avion platite in avans. Cursul de schimb pentru reflectarea fiscala si contabila a operatiunii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie bilete, inregistrare contabila, mfp 864/2010, tva, omfp 3055/2009

O societate achizitioneaza bilete de avion de la o societate inregistrata in scopuri de TVA. Rezervarea biletului se face in data de 10 mai 2012, plata se face in lei la un curs de schimb valutar care nu este cursul BNR. Factura este emisa in data de 15 mai 2012 in valuta euro. Pe factura este trecut cursul de schimb BNR al euro din data de 9 mai 2012 (4,4160 roneur). Daca in contabilitate factura se inregistreaza la cursul BNR din data de 15.05.2012 conform Ordinului 30552009, declararea achizitiei in declaratia 394 se face la cursul valutar de la data facturii, respectiv din 15 mai, la cursul din 9 mai care este inscris pe factura, sau la cursul din 14 mai confrom Codului fiscal art.139^1?

Raspuns:

Achizitia in euro se declara in declaratia informativa 394 la acelasi curs valutar cu care se evidentiaza in decontul de TVA si care se determina in conformitate cu art. 1391 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 22 alin. 1 din Normele metodologice care prevad, ca regula generala, ca pentru stabilirea bazei impozabile si, implicit, a TVA aferenta se utilizeaza ultimul curs de schimb comunicat de BNR din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, respectiv cursul comunicat de BNR in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare. Totodata, pct. 22 alin. 6 din Normele metodologice precizeaza ca pentru operatiunile in interiorul tarii, daca baza impozabila este stabilita in valuta, transformarea in lei se efectueaza la ultimul curs de schimb comunicat de BNR din data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 134-1342 din Codul fiscal .  
 
In cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb utilizat pentru determinarea bazei impozabila la data incasarii avansului ramane neschimbat la data definitivarii  (facturarii) operatiunii, asa cum reiese si din prevederile pct. 22 alin. 2 teza finala din Normele metodologice.
 
Cum exigibilitatea taxei in aceasta situatie intervine la data platii (data incasarii) biletului de avion in avans, respectiv in data de 10 mai (conform art. 1342 alin. 2 lit. b din Codul fiscal ) rezulta ca pentru declararea operatiunii in decontul de TVA si declaratia informativa 394 se va utiliza cursul de schimb comunicat de BNR din data de 9 mai 2012 intrucat in aceasta data intervine exigibilitatea operatiunii. Cu alte cuvinte, se utilizeaza cursul inscris corect in factura de catre Tarom. Numai daca  plata biletului de avion ar fi avut loc dupa emiterea facturii in data de 15 mai, exigibilitatea operatiunii intervenind la data facturarii conform art. 1342 alin. 2 lit. a din Codul fiscal s-ar fi utilizat cursul de schimb comunicat de BNR din data de 14 mai 2012, dar nu este cazul situatiei prezentate.
 
In privinta cursului de schimb la care se reflecta operatiunea in contabilitate, art. 8 din OMFP 864/2010 privind unele aspecte referitoare la intocmirea raportarilor anuale si a situatiilor financiare anuale precizezaza ca, in vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin cursul de schimb de la data efectuarii operatiunii prevazut de pct. 185 alin. 5 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente). Spre exemplu, daca factura cu data emiterii 15 mai 2012 a fost primita pana la ora la care BNR comunica cursul din data 15 mai 2012, ea poate fi inregistrata in contabilitate pe baza cursului din 14 mai 2012, daca inregistrarea are loc inainte de comunicarea noului curs.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie bilete avion platite in avans. Cursul de schimb pentru reflectarea fiscala si contabila a operatiunii":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016