Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de asociere. Cum procedam cu factura si TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: contract de asociere, factura, raportari contabile, sediu, legea 82, sucursala

In cuprinsul analizei urmatoare, avem ca punct de pornire un contract C+M (proiectare,livrare si montaj instalatie cogenerare) incheiat intre o primarie si o asociere formata din firma A- leader de asociere (firma romaneasca) si firma B (firma din Italia).


Vom stabili astfel daca catre primarie va factura leader-ul de asociere (firma A). Se mentioneaza ca dupa data semnarii contractului, firma B si-a deschis in Romania o sucursala (inregistrata ca platitor de TVA si impozit de profit) pentru a factura de pe aceasta sucursala serviciile si echipamentele catre firma A. Stabilim daca s-a procedat corect si daca firma A poate sa isi deduca TVA-ul de pe aceste facturi.

Conform art.43 alin.(1) Legea 31/1990, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
 
Subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit   Legii contabilitatii nr. 82/1991 - republicata in 18.06.2008, conform art.1 alin.(3)- Legea 82/1991.
 
Subunitatilor cu sediul in Romania, ce apartin unor persae juridice or fizice cu sediul sau domiciliul in strainatate, li se aplica prevederile Legii 82/1991, conform art.47 )- Legea 82/1991.
Conform art.3 alin.(2)- OMFP 936/2014, din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoae juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea 82/1991. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea 82/1991, se intocmesc de sedul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente.
 
Evidenta contabila a sucursalei se va tine conform prevederilor OMFP 3055/2009.
 
Avand in vedere ca sucursala este inregistrata fiscal ca platitor de impozit, precum si ca platitor TVA, va avea aceleeasi drepturi si obligatii ca orice alt contribuabil roman, societate comerciala. Deci, in conditiile legii va avea obligatia sa factureze si sa aplice TVA pentru activitatea economica desfasurata pe teritoriul Romaniei, beneficiarii sau putand deduce atat celtuiala, cat si TVA dintr-o factura emisa de sucursala, cu conditia indeplinirii prevederilor leale in acest sens.
 
In speta de mai sus, o societate romaneasca in baza unui contract se asociaza cu o societate din Italia, pentru a obtine venituri pe teritoriul Romaniei din prestare de sevicii proiectare, livrare si montaj utilaj catre o primarie. Intelegem ca leader-ul asocierii este societea romaneasca, care factureaza catre beneficiarul contractului, respectiv primaria. Dupa data semnarii contractului firma din Italia isi deschide o sucursala in Romania.
 
In primul rand, se impune semnarea unui act aditional la contractul initial de asociere, incheiat intre socieatea romaneasca si cea din Italia, prin care se va stipula ca serviciile prestate in cadrul colaborarii se va face de catre societatea italiana prin sucursala din Romania, mentionandu-se datele de inregistrare fiscala ale acesteia.
 
Avand in vedere ca prestarea de servicii se va face in baza unui contract de asociere, in care firma romaneasca este leader, va incadrati sub prevederile specifice contractului de asociere in participatiune,  conform art.12 alin.10 Cod fiscal.  Astfel, pentru ca societatea romaneasca este leader-ul, aveti obligatia ca in contractul incheiat sa stipulati ca societatea romaneasca este asociatul administrator, conform pct.13 Sectiunea I- OMFP 3055/2009.
 
In acest caz, atat veniturille, cat si cheltuielile se vor repartiza proportional celor doua firme prestatoare : societate romaneasca si sucursala societatii italiene, unde firma romaneasca, in calitate de  asociat administrator  are obligatia contabilizarii veniturilor si cheltuielilor.
 
Din punct de vedere a TVA, conform art.156 alin.( 5), in cazul asociatilor in participatiune cae nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuelile, potrivit contractului incheiat intre parti, respectiv societatea romaneasca.
 
Aceasta, in calitatea sa de asociat administrator, conform pct.79^1 Norme de aplicare cu privire la art.156 alin.(5), societatea romaneasca va exercita dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate pentru ducerea la indeplinire a contractului si de asemenea, are obligatia emiterii colectarii TVA in urma emiterii facturilor de inregistrare a veniturilor catre primarie.  
 
Va contabiliza distinct si va aloca cheltuielile si veniturile asocierii catre sucursala firmei italiene, iar acest fapt nu constituie operatiune impozabila TVA, daca alocarea se face proportional cu cota de participare a fiecarui membru al asocierii, asa cum este stabilit  prin contractul de asociere.
 
Conform pct.265 – cap.8.10.3.-Sectiunea 8 OMFP 3055/2009, evidenta asocierii in participatiue se va organiza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 - Decontari din operatii in participatie – analitic distinct pe fiecare coparticipant.
 
Astfel, cele doua societati vor inregistra si tine evidenta decontarilor din cadrul operatiunii de asociere in participatie, respectiv a decontarilor si veniturilor realizate, precum si a sumelor virate intre ele cu ajutorul contului 458.
 
Societatea romaneasca, care conduce evidenta asocierii, va tine evidenta si va intocmi balanta de verificare distincta de activitatea  proprie.
 
Alocarea cheltuielilor si veniturilor inregistrate pe nature se vor transmite la sfarsitul fiecarei perioade de raportare pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disonibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului administrator, care conduce evidenta asocierii.

Asadar, sucursala firme italiene nu trebuie sa emita facturi pentru serviciile prestate in cadrul contractului de asociere pentru obtinere venituri primarie catre firma romeasca, leader-ul asocieri.
Firma romaneasca va factura catre primarie, conform contract, serviciile prestate, urmand a contabiliza atat cheltuielile, cat si veniturile ce reies din respectivul contract.

Va aloca si va transmite valorile respective sucursalei firmei italiene, pe baza de decont, cu respectarea cotei specificata in contractul de asociere, in vederea contabilizarii acestora in contabilitatea sa proprie. Va vira sumele de bani incasati catre asociatul sau, sucursala firmei italiene, in functie de rezultatul alocarii veniturilor si cheltuielilor. Evidenta se va tine prin contul 458- Decontari din operatii in participatie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de asociere. Cum procedam cu factura si TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016