Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce sanctiuni se aplica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2021 Exclusiv
Tags: sanctiuni, factura incompleta

Conform articol 319 Cod Fiscal: "(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;

 l) In cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri; 

(23) Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei? 

As dori sa stiu care sunt riscurile in situatia in care pe factura nu apare valoare TVA colectata exprimata in LEI, ci doar EURO? Vorbim de o contraventie si, daca da, care este valoarea acesteia? Care sunt riscurile daca lipseste de pe document mentiunea privind dispozitiile legale care indica scutirea? Separat as dori sa stiu EXACT care ar fi mentiunile care trebuie sa apara pe facturile emise pentru urmatoarele 4 categorii de operatiuni: export de bunuri, livrare intracomunitara de bunuri, prestare de servicii - locul presatarii UE (conform art. 278 Cod Fiscal), prestare de servicii - locul presatarii non UE (conform art. 278 Cod Fiscal). Multumesc de ajutor!
 
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil: 

Potrivit prevederilor art. 41 alin. 1, pct. 2 lit. c) din Legea contabilitatii 82/1991, constituie contraventie urmatoarele fapte: nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:

intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

La art. 42 alin. 1 lit. b) se precizeaza ca contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza: cele prevazute la pct. 2 lit. a), b) si c), cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;

De asemenea implicit este sanctionat si beneficiarul( in situatia in care este persoana juridica romana) care isi deduce TVA in baza unui document care nu indeplineste formalitatile de forma, respectiv la un eventual control nu se acoda dreptul de deducere a TVA, avand in vedere prevederile de la art. 299 din Codul fiscal respectiv prevederile de la pct. 69 din NM.

Potrivit acestor prevederi, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a)pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319.

Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.

Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal, in
cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.

2) Mentiunile inscrise pe facturi, in functie de regimul fiscal aplicabil, trebuie sa faca trimiteri la dispozitiile legale aplicabile, respectiv baza legala, cat si o mentiune referitoare la regimul TVA aplicabil. Nu exista ceva exact... , pot fi trimiteri la articolele din legislatia nationala sau din Directiva

-pentru export de bunuri- se poate inscrie scutit cf.art. 294 alin. 1 lit a) sau b) din Legea nr. 227/2015
- livrare intracomunitara de bunuri- scutit de TVA cf. art. 294 alin. (2) lit. a) Legea nr. 227/2015" sau taxare inversa ("Reverse charge) avand in vedere ca clientul este obligat la plata TVA .
- prestare de servicii -locul presatarii UE- neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 sau poate fi inscrisa si mentiunea taxare inversa ("Reverse charge)
- prestare de servicii -locul presatarii non UE neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce sanctiuni se aplica":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016