Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform articol 319 Cod Fiscal: "(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
(23) Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei?
As dori sa stiu care sunt riscurile in situatia in care pe factura nu apare valoare TVA colectata exprimata in LEI, ci doar EURO? Vorbim de o contraventie si, daca da, care este valoarea acesteia? Care sunt riscurile daca lipseste de pe document mentiunea privind dispozitiile legale care indica scutirea? Separat as dori sa stiu EXACT care ar fi mentiunile care trebuie sa apara pe facturile emise pentru urmatoarele 4 categorii de operatiuni: export de bunuri, livrare intracomunitara de bunuri, prestare de servicii - locul presatarii UE (conform art. 278 Cod Fiscal), prestare de servicii - locul presatarii non UE (conform art. 278 Cod Fiscal). Multumesc de ajutor!
Potrivit prevederilor art. 41 alin. 1, pct. 2 lit. c) din Legea contabilitatii 82/1991, constituie contraventie urmatoarele fapte: nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
La art. 42 alin. 1 lit. b) se precizeaza ca contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza: cele prevazute la pct. 2 lit. a), b) si c), cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;
De asemenea implicit este sanctionat si beneficiarul( in situatia in care este persoana juridica romana) care isi deduce TVA in baza unui document care nu indeplineste formalitatile de forma, respectiv la un eventual control nu se acoda dreptul de deducere a TVA, avand in vedere prevederile de la art. 299 din Codul fiscal respectiv prevederile de la pct. 69 din NM.
Potrivit acestor prevederi, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a)pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319.
Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.
Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal, in
cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.
2) Mentiunile inscrise pe facturi, in functie de regimul fiscal aplicabil, trebuie sa faca trimiteri la dispozitiile legale aplicabile, respectiv baza legala, cat si o mentiune referitoare la regimul TVA aplicabil. Nu exista ceva exact... , pot fi trimiteri la articolele din legislatia nationala sau din Directiva
-pentru export de bunuri- se poate inscrie scutit cf.art. 294 alin. 1 lit a) sau b) din Legea nr. 227/2015
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF a inceput controalele la marii contribuabili pentru verificarea conectarii caselor de marcat electroniceCodul fiscal 2011 (Partea III.2): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Amenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteDreptul de deducere a TVA incepand din 2024Facturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022Ultimele articole
Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportControale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce SANCTIUNI au fost aplicateCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind SANCTIUNIle aplicate in sistemNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorArticole similare
Studiu de caz: Tratament contabil si fiscal in cazul unei achizitii cu FACTURA INCOMPLETAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"