Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: scutire tva, pro rata, deducere tva, investitii online, rambursare tva

Doua societati au intentia de a incheia un contract de asociere in participatiune, obiectul contractului fiind activitati de asistenta medicala deci scutite de TVA. In cele ce urmeaza, unul dintre specialistii nostri va trata acest subiect aratand in ce circumstante se poate deduce TVA pentru una dintre companii.

"Societatea A desfasoara activitati de asistenta medicala (policlinica) scutite de TVA conform legii. Societatea B desfasoara activitati in domeniul constuctiilor si este platitoare de TVA. Societatea A a achizitionat un imobil prin fonduri proprii si a primit fonduri europene pentru dotarea activitatii (policlinica si spital). Societatea B urmeaza a realiza toate investitiile de amenajare asupra imobilului detinut de societatea A, investitii care, conform proiectului, depasesc 1 milion de euro; In acest sens, cele doua societati au intentia de a incheia un contract de asociere in participatiune, obiectul contractului fiind tot activitati de asistenta medicala, deci scutite de TVA. Intrebare: pe parcursul investitiei, societatea B are dreptul sa-si deduca TVA aferent investitiei si sa ceara rambursarea de TVA avand in vedere ca activitatea care urmeaza a se desfasura este scutita de TVA?" 
 
Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA
 
Daca societatea desfasoara exclusiv activitati fara drept de deducere al TVA potrivit art.292 alin. (1) lit a) din Codul fiscal, respectiv: “spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati”, nu poate deduce TVA pentru investitiile efectuate.

Numai daca aceasta va desfasura atat activitati scutite de TVA fara drept de deducere cat si activitati pentru care colecteaza TVA (cu drept de deducere), va putea deduce TVA pentru acele activitati (pentru care se colecteaza TVA) si poate solicita rambursarea TVA, daca va fi cazul.

La pct. 40 din Normele metodologice, se prevede ca:
(1) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru:
a) serviciile de spitalizare si alte servicii al caror scop principal il constituie ingrijirea medicala, respectiv protejarea, inclusiv mentinerea sau refacerea sanatatii, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se cuprind in sfera de aplicare a acestei scutiri inclusiv servicii precum: efectuarea examinarilor medicale ale persoanelor fizice pentru angajatori sau companiile de asigurare, prelevarea de sange ori alte probe in vederea testarii prezentei unor virusi, infectii sau alte boli, in numele angajatorilor ori al asiguratorilor, certificarea starii de sanatate, de exemplu cu privire la posibilitatea de a calatori;
b) operatiunile care sunt strans legate de spitalizare, ingrijirile medicale, incluzand livrarea de medicamente, bandaje, proteze si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare catre pacienti in perioada tratamentului, precum si furnizarea de hrana si cazare pacientilor in timpul spitalizarii si ingrijirii medicale, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Totusi scutirea nu se aplica meselor pe care spitalul le asigura contra cost vizitatorilor intr-o cantina sau in alt mod si nici pentru bunurile vandute la cantina spitalului.

(2) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu se aplica pentru:
a) serviciile care nu au ca scop principal ingrijirea medicala, respectiv protejarea, mentinerea sau refacerea sanatatii, cum sunt:

1. serviciile cu scop unic estetic;

2. serviciile constand in trimiterea unui kit de colectare a sangelui din cordonul ombilical al nou-nascutilor, testarea si procesarea acestui sange si, daca este cazul, depozitarea celulelor stern continute in el in vederea unei eventuale utilizari terapeutice in viitor, destinate numai pentru a se asigura ca o anumita resursa va fi disponibila pentru tratament medical in ipoteza incerta in care tratamentul ar deveni necesar, dar nu, in sine, pentru a diagnostica, trata sau vindeca boli sau tulburari de sanatate, indiferent daca serviciile in cauza sunt realizate impreuna sau separat.

3. serviciile desfasurate de medici investigatori pentru efectuarea studiilor clinice cu medicamente de uz uman, astfel cum sunt definite la art. 21 din Normele referitoare la implementarea regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 904/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 671 din 4 august 2006;

4. serviciile care au ca scop furnizarea unor informatii necesare pentru luarea unei decizii cu consecinte juridice, cum sunt: eliberarea de certificate cu privire la starea de sanatate a unei persoane, destinate utilizarii in scopul acordarii dreptului la o pensie, elaborarea unor rapoarte de expertiza medicala privind stabilirea raspunderii in cazurile de vatamare corporala, precum si examinarile medicale efectuate in acest scop, elaborarea unor rapoarte de expertiza medicala privind respectarea normelor de medicina muncii, in vederea solutionarii unor litigii, precum si efectuarea de examinari medicale in acest scop, pregatirea unor rapoarte medicale bazate pe fise medicale, fara efectuarea de examinari medicale;
b) furnizarea de medicamente, bandaje, proteze medicale si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare, care nu este efectuata in cadrul tratamentului medical sau al spitalizarii, cum ar fi cele efectuate de farmacii, chiar si in situatia in care acestea sunt situate in incinta unui spital ori a unei clinici si/sau sunt conduse de catre acestea;
c) serviciile medicale veterinare, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-122/87 Comisia Comunitatilor Europene impotriva Republicii Italia.
 
(3) In conformitate cu prevederile art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata serviciile de ingrijire medicala furnizate de unitati autorizate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 109/2000 privind statiunile balneare, climatice si balneoclimatice si asistenta medicala balneara si de recuperare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 343/2002, cu modificarile ulterioare, precum si serviciile de cazare si masa furnizate pe perioada acordarii ingrijirilor medicale. Scutirea se aplica atat pentru serviciile prestate pacientilor ale caror bilete sunt decontate de Casa Nationala de Pensii Publice, cat si pentru cele prestate pacientilor care beneficiaza de tratament pe baza de trimitere de la medic. Serviciile de cazare si masa beneficiaza de scutirea de TVA in masura in care sunt furnizate de aceeasi persoana care furnizeaza serviciul de tratament, fiind considerate accesorii serviciului principal scutit, respectiv serviciului de tratament, astfel cum rezulta din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-349/96 Card Protection Plan Ltd (CPP) impotriva Commissioners of Customs & Excise. In acest sens, persoana care furnizeaza pachetul de servicii poate furniza serviciile de tratament, cazare si masa cu mijloace proprii sau achizitionate de la terti. Nu beneficiaza de scutirea de TVA serviciile de cazare si/sau masa furnizate de alte persoane catre persoana impozabila care furnizeaza pachetul de servicii compus din servicii de tratament, masa si/sau cazare.”

Asadar, puteti deduce TVA numai pentru activitatile care nu sunt scutite de TVA.

Persoana impozabila mixta. Pro rata
 
Persoana impozabila care desfasoara activitati economice din care rezulta atat operatiuni cu drept de deducere, cat si operatiuni fara drept de deducere, este considerata persoana impozabila mixta pentru respectivele activitati.

Operatiuni cu drept de deducere sunt:
- operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291 din Codul fiscal;
- operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere prevazute la art. 294 si 295 din Codul fiscal;
- importuri si achizitii intracomunitare, scutite de TVA conform art. 293 din Codul fiscal;

Operatiuni fara drept de deducere sunt:
- operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere prevazute la art. 292 din Codul fiscal;
- operatiuni efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal;

Astfel, o societate va determina dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor destinate activitatilor economice, potrivit art. 300 din Codul fiscal astfel:

Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral,

Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce.

Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.
 
Persoana partial impozabila poate aplica pro rata in situatia in care nu poate tine evidente separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea pentru care nu are calitatea de persoana impozabila.

Pro rata este tratata in Codul fiscal la art. 300 alin. (6) – (13) si se determina ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.

Prin urmare, din punct de vedere la TVA, puteti sa tineti evidente disticte, pe:

1 Operatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere sau

2. Pro-rata

Pro rata aplicabila provizoriu pentru un an este pro rata definitiva, determinata pentru anul precedent, sau pro rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent. Persoanele impozabile trebuie sa comunice organului fiscal competent, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, pro rata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv, precum si modul de determinare a acesteia.

In functie de operatiune, se deducea TVA integral, deloc sau mai putin de 100%.

Exemplu:

Pro-rata provizorie calculata pentru anul 2019: 12,78%
 
Suma TVA de deductibila, de la rd. 31 din decontul de TVA (300) luna August 2019 = 9.500 lei
Sub –total taxa dedusa, de la rd. 32 din decontul de TVA (300) luna August 2019
9.500 x 12, 78% = 1.214 lei

Suma TVA care nu poate fi dedusa se inregistreaza prin formula contabila 635 = 4426 =8.286 lei

Se calculeaza pro-rata definitiva la 31.12.2019, care se va inscrie in ultimul decont de TVA (31.12.2019)
- daca suma TVA dedusa pe intreg anul este in plus sau in minus, dupa caz, se inscrie in randul 35 de regularizari din decontul de TVA.

Ajustarea va fi pozitiva (cu ) daca pro rata provizorie a fost mai mica decat pro rata definitiva ori va fi negativa (cu -) daca pro-rata provizorie a fost mai mare decat pro-rata definitiva.

In decontul lunii decembrie 2019 se va inscrie pro rata defintiva calculata (ex. 15,12%), la care se va anexa modalitatea de calcul a acesteia, Nu exista un formular tipizat, pentru calculul pro ratei, insa din informatiile furnizate trebuie sa rezulte modul de calcul al pro –ratei, conform prevederilor legale.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rata":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016