keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Livrare intracomunitara pentru cumparator din stat tert. Tratament fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: livrare intracomunitara, factura cu tva, cod tva, declaratia 390

"Clientul nostru din Elvetia doreste ca bunurile sa fie livrate in Belgia. Cum se trateaza aceasta operatiune - ca si o livrare intracomunitara? Cum se intocmeste factura - cu sau fara TVA (factura trebuie emisa pentru clientul din Elvetia, nu avem cod TVA din Belgia)?"

Raspunsul specialistului


In situatia in care bunurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul Belgiei, pentru cumparatorul din Elvetia, factura se emite cu TVA colectata in Romania prin aplicarea cotei din Romania, daca furnizorul A nu primeste un cod valid de TVA al cumparatorului din Elvetia, cod  emis de autoritatea fiscala din Belgia sau din oricare alt stat membru, dar nu din Romania. In acest caz, operatiunea este o livrare intracomunitara de bunuri, asa cum este definita prin art. 266, dar nu este o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 
Operatiunea de livrare intracomunitara de bunuri este reglementata la punctul 17 al art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) din care rezulta ca livrarea intracomunitara are intelesul prevazut la art. 270 alin. (9). Prin aceste articol, livrarea intracomunitara este definita drept o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de catre persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana. Operatiunea prezentata de dumneavoastra poate fi o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele doua conditii: cumparatorul persoana impozabila comunica vanzatorului  din Romania un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de autoritatea fiscala din oricare alt stat membru, dar nu din Romania si isi asuma astfel responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii de bunuri efectuate de firma din Romania. 
 
In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comunicat de catre cumparator. In situatia in care codul este invalid ,livrarea efectuata  de catre firma din Romania nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA prin aplicarea cotei reduse sau cotei  standard TVA. In acest caz, valoarea livrarii se raporteaza, atat  prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 alocat pentru "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 19%", cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul F alocat pentru operatiuni desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. 

Furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru, indiferent de conditia de livrare negociata prin contract.    
 
Astfel, pentru aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere TVA nu este suficient ca bunurile sa fie expediate de pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul Belgiei, fiind necesar ca B sa comunice vanzatorului A un cod valid de TVA emis de o autoritate fiscala dintr-un stat membru. In acest caz, operatiunea este o livrare intracomunitara scutita de TVA cu drept de deducere, iar valoarea acesteia, evidentiata in jurnalul pentru vanzari, se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 alocat pentru "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal”, cat si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul L.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016