Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatia de a declara importul de bunuri. Ce procedura urmam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, opanaf 76/2010, declaratia 390, import bunuri, tva platit in vama

Analizam mai jos cazul unei societati care primeste marfa din Elvetia. Formalitatile vamale sunt facute de catre o alta firma (X) care ulterior refactureaza societatii romane TVA platit in vama si comisionul vamal.


Pe documentul de import, la destinatar, este inscrisa firma romana, iar la declarant/reprezentatnt, societatea X. Vom vedea cine trebuie sa declare importul in acest caz, analizand totodata si situatia unor marfuri din China, vamuite in Olanda de catre o alta firma, in numele societatii romane.

Societatea din Olanda refactureaza mai apoi societatii romane cheltuielile aferente (TVA, comision vamal, diverse servicii). Bunurile sunt facturate direct catre firma romana, urmand sa constatam cine declara importul in aceasta situatie si cum va fi declarata factura de marfuri din China.

Mentionam, asadar, ca in opinia noastra, situatiile fiscale se prezinta astfel:

- in ambele cazuri importatorul este societatea dvs., ce realizeaza o punere in circulatie a unor bunuri dupa depunerea declaratiei vamale de import; efectuarea formalitatilor de import pot fi facute atat intr-o vama din Romania cat si intr-o vama dintr-un alt stat din uniune, avand in vedere calitatea de stat membru a Romaniei,

- tratamentul fiscal al TVA este diferit.

Pentru importul efectuat intr-o vama din Romania, societatea dvs. isi poate exercita dreptul de deducere asupra TVA, in calitate de importator, in baza declaratiei vamale de import si a dovezii platii TVA. Desigur, societatea dvs. va declara acesta suma a taxei in decontul de TVA.

Pentru importul efectuat in Olanda, urmat de transportul bunurilor in Romania, se realizeaza o achizitie intracomunitara in Romania. Plata TVA se efectueaza prin taxare inversa de catre societatea dvs., conform art. 157 alin.(2) din Codul fiscal.

Procedura declararii este reglementata de sectiunea 3 "alte precizari" din OPANAF 76/2010, ce reglementeaza modul de depunere a declaratiei 390. In esenta, in declaratia 390 se va raporta, la "denumirea furnizorului" numele furnizorului din afara comunitatii iar la "codul de TVA" se va completa codul de TVA al declarantului vamal ce a efectuat formalitatile de import in Olanda.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatia de a declara importul de bunuri. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016