Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea ...
Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea acesteia.Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si punctul 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004.
Perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Atentie! Daca persoana impozabila a efectuat in cursul precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri, va avea ca perioada fiscala luna calendaristica.
Obligatii declarative privind schimbarea/mentinerea perioadei fiscale a TVA
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala luna calendaristica si au realizat la 31 decembrie 2010 o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro, pana la 31.01.2011 va depune formularul 010 „Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” sau formularul 070 „Declaratia de inregistrare fiscala /de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la luna la trimestru.
Daca in anul 2010 persoana impozabila a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si a realizat o cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mare de 100.000 euro, va depune pana la 31 ianuarie 2011, , dupa caz, unul din formularele 010 sau 070, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mica de 100.000 euro si nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, pana la 25 ianuarie 2011 va depune formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”, in care se declara cifra de afaceri obtinuta in anul 2010 si se mentioneaza faptul ca nu s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2010. In aceasta situatie perioada fiscala a TVA ramane trimestrul calendaristic.
Important! Fac exceptie de la prevederea privind obligatia depunerii formularului 094 persoanele impozabile care, in conformitate cu prevederile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Contract de comodat. Prorata TVAVIDEO: Vanzare mijloc fix amortizat partialStudiu de caz: Scoaterea din evidenta a creantei unei societati aflate in procedura de falimentProcedura amiabila pentru evitarea/eliminarea dublei impuneri. MFP modifica legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala. (proiect de ordonanta)Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?Ultimele articole
Prin Ordinul 6330/2024 a fost introdus noul model al D112. Cum arata formularulSistemul TVA la incasare. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiLegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Sistemul RO e-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVAArticole similare
Facturi cu TVA la incasare. Cum se inscriu corect in jurnalele TVA?Deductibilitate TVA achiztie intracomunitara de autoNorme actuale privind adeverinta existenta spatiu destinat sediului socialSchimbarea ireversibila a perioadei fiscaleNelamuriri privind rambursarea de TVA. Pe ce perioada se face controlul fiscal? Care e procedura de recuperare TVA?Ultimele articole
Notificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Neconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiNotificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimiteClarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"