Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea ...
Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea acesteia.Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si punctul 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004.
Perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Atentie! Daca persoana impozabila a efectuat in cursul precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri, va avea ca perioada fiscala luna calendaristica.
Obligatii declarative privind schimbarea/mentinerea perioadei fiscale a TVA
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala luna calendaristica si au realizat la 31 decembrie 2010 o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro, pana la 31.01.2011 va depune formularul 010 „Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” sau formularul 070 „Declaratia de inregistrare fiscala /de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la luna la trimestru.
Daca in anul 2010 persoana impozabila a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si a realizat o cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mare de 100.000 euro, va depune pana la 31 ianuarie 2011, , dupa caz, unul din formularele 010 sau 070, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mica de 100.000 euro si nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, pana la 25 ianuarie 2011 va depune formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”, in care se declara cifra de afaceri obtinuta in anul 2010 si se mentioneaza faptul ca nu s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2010. In aceasta situatie perioada fiscala a TVA ramane trimestrul calendaristic.
Important! Fac exceptie de la prevederea privind obligatia depunerii formularului 094 persoanele impozabile care, in conformitate cu prevederile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Achizitia intracomunitara de bunuri sau de servicii in cazul unui PFACompletati un chestionar privind plata defalcata a TVA. Opinia dvs. conteaza!Regim TVA vanzare teren. Cum ajustam TVA-ul si cum facturam?Regularizarea avansurilor incasate inainte de scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Regimul TVA aplicabilCum tratam din punct de vedere al TVA transportul marfurilor livrate intracomunitarUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Deductibilitate TVA achiztie intracomunitara de autoPana pe 7 iulie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleAjustarea TVA-ului dedus initial, in cazul unui imobil inchiriat in regim de scutireMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVARaportare ANAF prin Declaratia 394, in cazul incasarii prin bon fiscal cu emitere de factura.Ultimele articole
D700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Platitor de TVA. Cum se poate modifica PERIOADA FISCALA a TVASponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"