Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea ...
Reamintim contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, principalele reglementari privind perioada fiscala a taxei, in functie de care se determina exigibilitatea acesteia.Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si punctul 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004.
Perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Atentie! Daca persoana impozabila a efectuat in cursul precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri, va avea ca perioada fiscala luna calendaristica.
Obligatii declarative privind schimbarea/mentinerea perioadei fiscale a TVA
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala luna calendaristica si au realizat la 31 decembrie 2010 o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro, pana la 31.01.2011 va depune formularul 010 „Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” sau formularul 070 „Declaratia de inregistrare fiscala /de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la luna la trimestru.
Daca in anul 2010 persoana impozabila a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si a realizat o cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mare de 100.000 euro, va depune pana la 31 ianuarie 2011, , dupa caz, unul din formularele 010 sau 070, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul 2010 a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mica de 100.000 euro si nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, pana la 25 ianuarie 2011 va depune formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”, in care se declara cifra de afaceri obtinuta in anul 2010 si se mentioneaza faptul ca nu s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2010. In aceasta situatie perioada fiscala a TVA ramane trimestrul calendaristic.
Important! Fac exceptie de la prevederea privind obligatia depunerii formularului 094 persoanele impozabile care, in conformitate cu prevederile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inchiriere apartamente pentru angajatii firmei intr-o tara UECum procedam la modificarea din oficiu a vectorului fiscal la TVA?Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarilor de servicii de realizare siteAplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice (Material ANAF)Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Dobanda credit pentru investitii imobiliare. Se calculeaza impozit pe profit?Noutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceIncasari prin card bancar. Cand devine exigibila suma TVA colectata?Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceUltimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"