Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprindere in lichidare voluntara. Termenul de la care devine platitoare de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Ian. 2023
Microintreprindere in lichidare voluntara. Termenul de la care devine platitoare de impozit pe profit
Tags: impozit pe profit, microintreprindere, impozit micro, firme in lichidare

Daca o microintreprindere (impozit pe venit micro) intra in data de 10.01.2023 in dizolvare voluntara cu lichidare, ramane in continuare platitoare de impozit pe venit in trim I 2023? Daca nu, care este data la care devine platitoare de impozit pe profit si ce data se trece in D700? Care este termenul in care trebuie depuse situatiile financiare de intrare in lichidare?

Microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ la data de 31 decembrie a anului anterior conditiile prevazute la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Una din aceste conditii se refera la faptul ca societatea nu trebuie sa se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii (art. 47, lit. e).
Din prezentarea informatiilor dumneavoastra, rezulta ca microintreprinderea nu a fost in dizolvare, urmata de lichidare pana la data de 31 decembrie 2022.


Daca in cursul anului 2023 se declara la oficiul registrului comertului dizolvarea urmata de lichidare a societatii, potrivit prevederilor art. 55 alin. (3) din Codul fiscal aceasta trebuie sa comunice organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator (2024).

Incepand cu anul 2024 devine platitoare de impozit pe profit, fapt ce trebuie comunicat prin depunerea declaratiei de mentiuni (formular 010 sau 700).


Daca operatiunea se incheie in cursul aceluiasi exercitiu (de exemplu in 2023) societatea continua sa aiba regimul fiscal al unei microintreprinderi pana la finalul acestui an.


De retinut este faptul ca exercitiul financiar al societatii care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior (31.12.2022 in cazul prezentat) si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea (ianuarie 2023).


Perioada de lichidare, care incepe cu luna ianuarie 2023, este tratata drept un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata acesteia.


Lichidarea voluntara a societatii inseamna dizolvarea acesteia cu lichidare simultana asa cum este prevazuta de art 235 din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
La inceperea lichidarii se depun situatii financiare cu scop special la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in termende 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a asociatilor (S1039).
Aceste situatii financiare au soldurile existente la data respectiva, care stau la baza lichidarii si partajarii capitalului propriu.

Pe perioada lichidarii, daca aceasta se prelungeste pana in exercitiul urmator, societatea aflata in lichidare depune la unitatea teritoriala ANAF o raportare contabila anuala care se intocmeste cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul ANAF cod S1004, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic.
La finalizarea operatiunii de lichidare, in vederea radierii, se intocmesc din nou situatii financiara cu scop special cod S1039, pe baza balantei cu solduri zero.
Pentru stabilirea exacta a datoriilor fata de buget este necesara obtinerea unui certificat de atestare fiscala, document ce sta la baza intocmirii situatiilor financiare de lichidare.
Lichidarea implica, intre altele, inventarierea si evaluarea patrimoniului societatii, inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii in contabilitate, valorificarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, iar pe baza situatiei finale se calculeaza, se retine si se vireaza impozitul aferent operatiunii de lichidare.

Daca, asa cum s-a mentionat, lichidarea voluntara are loc in aceeasi perioada fiscala (anul 2023) impozitul pe veniturile microintreprinderilor rezultat in urma operatiunii se declara si se achita pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv pana la inchiderea perioadei impozabile conform art. 56 alin. (3) (4) din Codul fiscal.

Pasii concreti de urmat din punct de vedere contabil (monografia contabila), pana la inchiderea definitiva a conturilor sunt cei de la exemplul nr. 19 din Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, aprobate prin OMFPnr. 897/2015.
Rezulta ca societatea cu statut fiscal de microintreprindere care se lichideaza in cursul aceluiasi exercitiu, pana la sfarsitul anului 2023, ramane si se radiaza ca microintreprindere deoarece la sfarsitul anului 2022 nu se afla in dizolvare urmata de lichidare.


Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprindere in lichidare voluntara. Termenul de la care devine platitoare de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 2.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016