Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe dividende. Cand trebuie declarat si cand trebuie platit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2009
Tags: impozitul pe dividende, cota impozit

Problema fiscalaExercitiul financiar al anului trecut s-a incheiat cu profit, motiv pentru care ati repartizat o parte din acesta sub forma de dividende. Cand platiti impozitul pe dividende? Cand il ...

Problema fiscala
Exercitiul financiar al anului trecut s-a incheiat cu profit, motiv pentru care ati repartizat o parte din acesta sub forma de dividende. Cand platiti impozitul pe dividende? Cand il declarati? Ce se intampla in cazul in care, din cauza dificultatilor financiare cu care va confruntati anul acesta, nu puteti distribui dividendele? Cand trebuie sa achitati impozitul in acest caz? Dar formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ cand se va depune?

1. Care este cota de impozit?

Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana fizica romana este de 16% din suma acestora. Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana juridica romana este de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre persoana juridica romana.

Dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane sunt scutite de la plata impozitului pe dividend daca beneficiarul dividendelor detine minimum 10% (incepand cu 2009) din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora.

2. Cine plateste impozitul pe dividende?

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice care platesc dividendele.

3. Cand platim impozitul pe dividende?

Virarea impozitului se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

4. Cand declaram impozitul pe dividende?

4.1. Declaratia 100

Persoanele juridice, platitoare de venituri sub forma de dividende au obligatia declararii impozitului pe dividende pana la termenul de virare a acestuia. In acest scop se completeaza formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“.

De exemplu, pentru dividendele platite in luna august, impozitul trebuie virat pana la data de 25 septembrie. Pentru declararea impozitului pe dividende se depune formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ pana la data de 25 septembrie, cuprinzand impozitul pe dividende si neavand nicio legatura cu celelalte contributii care in unele situatii se declara trimestrial.

Atentie
Constituie contraventie neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege. Aceasta fapta se pedepseste:
- cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice;
- cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

Important
In cazul in care dividendele nu au fost distribuite pana la sfarsitul anului, formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ se depune in luna decembrie. Nu avem un text legal clar in acest sens, intrucat legiuitorul s-a incurcat in exprimare si in rationament. Problema este ca numai in data de 31 decembrie stim precis ca nu s-au distribuit dividendele, insa tot atunci expira si termenul in care trebuie sa declaram si sa platim impozitul. Pentru a surmonta blocajul logic, Fiscul ne cere sa depunem declaratia in luna decembrie.

4.2. Declaratia 205

Persoanele juridice, platitoare de venituri sub forma de dividende au obligatia de a depune o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat. In acest scop se completeaza formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“.

5. Exemple

5.1. Achitam impozitul pe dividende in luna august fara sa efectuam in prealabil si plata dividendelor catre asociati sau actionari.

Pana la sfarsitul anului nu platim dividendele catre asociati sau actionari.

In acest caz, formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ se va depune in luna decembrie.

5.2. Achitam impozitul pe dividende in luna august fara sa efectuam in prealabil si plata dividendelor catre asociati sau actionari.

Ulterior, in luna septembrie efectuam si plata dividendelor catre asociati sau actionari.

Formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ se va depune, in acest caz, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor catre asociati sau actionari, in speta pana la data de 25 octombrie.

Concluzie
Declararea impozitului pe dividende cu ajutorul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ se efectueaza pana la termenul de virare a impozitului, astfel:
- in cazul in care dividendele au fost platite asociatilor/actionarilor in cursul anului, declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se platesc dividendele;
- in cazul in care dividendele nu au fost platite asociatilor/actionarilor in cursul anului, declaratia se depune pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Acte normative aplicabile:
Art. 36 alin. (1)-(3) si (4), art. 67 alin. (1) din Codul fiscal
Pct. I.1.1. lit. a) si c) si pct. I.1.4. lit. d) din Anexa 3 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008, astfel cum a fost modificat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1290/2009
Art. 219 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 33, august 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 7 septembrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Impozitul pe dividende. Cand trebuie declarat si cand trebuie platit?":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi



Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016