Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O noua analiza privind incasarile din TVA arata ca nivelul crescut s-a mentinut si in primele doua luni din acest an, in ce priveste procentul din PIB, dar ca nu exista cresteri influentate de campaniile pentru combaterea evaziunii fiscale, organizate de ANAF.
"Cotele de TVA si evolutia economiei par a influenta incasarile din TVA mai mult decat eforturile de combatere a evaziunii fiscale, asupra carora a tot insistat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)", scrie Profit.ro, citand date recente publicate de Ministerul Finantelor.
Potrivit acestor informatii, in ianuarie si februarie, incasarile s-au mentinut comparativ cu 2015, in conditiile in care cota de TVA standard s-a redus de la 24% la 20%, din 2016, iar cea pentru alimente de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.
"Pe de alta parte, ianuarie se remarca, in fiecare an, ca o luna cu incasari bune, avand in vedere ca se vireaza taxa aferenta vanzarilor traditional mai mari din decembrie sau din ultimul trimestru – de catre cei care au trimestrul ca perioada de raportare si plata. Prin urmare, in prima luna a anului, viramentele facute de companii au fost pentru cota de 24%, iar februarie este cea care oglindeste, in acelasi timp, micsorarea cotei pentru alimente la 9% si a celei generale la 20%. Fiind vorba de o singura luna, o concluzie ar putea fi prematura", informeaza Profit.ro.
Se remarca faptul ca incasarile din TVA s-au mentinut si dupa scaderea cotei de TVA. Au existat insa fluctuatii, anunta aceeasi sursa, in anii decrestere fata de cei de recesiune.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Zoom fiscal: TVA si accize in Raportul anual intocmit de Consiliul FiscalExecutia bugetara ianuarie 2020. MFP: Record istoric al incasarilor brute din TVAParadoxul TVA: primii care contribuie sunt ultimii care primescArticole similare
Instructiuni complete pentru aplicarea corecta a cotei TVA de 5%Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteMFP: Reducerea cotei unice sau a TVA nu ar duce la scaderea preturilorRezolutiune contract. Stornare incasari partiale. Care e procedura corecta?Emiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Ultimele articole
Vanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenTVA imobiliare. Ce COTA TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceTVA locuinte. Ce COTA TVA se aplica pentru locuintele LIVRATE in 2025Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Panouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Articole similare
Cum se face impozitarea veniturilor din dividende distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Reducerea TVA si CAS, acoperita din taierea cheltuielilor Fondului de rezervaCum se impoziteaza veniturile microintreprinderilor in 2014?Impozit dividende 2022-2023: Cota de impozit pentru plata dividendelor este de 8% sau 5%?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"