Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea a intrat in vigoare: Cota de TVA 5% se aplica si pentru transportul de persoane in scop turistic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 14 Ian. 2019
Tags: cota redusa de tva, tva 5%, transportul de persoane in scop turistic

De duminica, 13 ianuarie 2019, a intrat in vigoare actul normativ conform caruia cota redusa de TVA 5% se aplica si in cazul serviciilor de transport de persoane in scop distractiv sau turistic.

In luna decembrie 2018, deputatii au decis ca lista activitatilor turistice pentru care se aplica TVA de 5% sa fie suplimentata si cu transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste, telecabine sau teleski in scop turistic sau de agrement. Astfel, aceasta masura vine in completarea Legii privind aplicarea TVA de 5% pentru serviciile de cazare in cadrul sectorului hotelier si serviciile de restaurant si de catering, care se aplica de la inceputul lunii noiembrie 2018, scrie zf.ro.

Asadar, amendamentul adus OUG 89/2018 care a intrat in vigoare pe 9 octombrie 2018, se va aplica cota de TVA de 5% pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement, transportul de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu - telecabina, telegondola, telescaun, teleski - in scop turistic sau de agrement, transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement, precum si transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement.

Potrivit initiatorului, aceasta masura, de reducere a TVA la 5%, este necesara pentru dezvoltarea “turismului local, prin acordarea unor facilitati fiscale pentru transportul cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe liniile inguste: Mocanita Viseu (18 km/45 km), Mocanita Brad – Criscior (7 km), Mocanita Abrud – Campeni (11 km), Mocanita Covasna –Comandau (4 km + 7 km), Mocanita Moldovita – Argel (12 km), Mocanita Cornatel – Hosman (10 km), Mocanita Teaca – Raciu (35 km), Mocanita Sovata (15 km)”.

La inceputul lunii octombrie, Guvernul a adoptat o OUG privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant si catering: „A fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care se reduce cota TVA in turism (...) Prin actul normativ se propune ca incepand cu data de 1 noiembrie 2018, sa se extinda aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele care sunt scutite prin legislatie, serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative”.

Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea a intrat in vigoare: Cota de TVA 5% se aplica si pentru transportul de persoane in scop turistic":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016