Tags: impactul scaderii tva, tva 5% in turism, efectele negative ale reducerii tva
Scaderea TVA la 5% in turism, nu este o masura ceruta de hotelieri, ci doan un concurs populist, fara studiu de impact, este de parere presedintele Consiliului National pentru intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.
"Consider ca e un concurs. Eu am facut TVA de 9% in turism, dar atunci avea sens, logica. Nu aveai cum sa vinzi un salam dimineata cu un TVA, iar la pranz cu altul. Cred ca e un concurs de cine scade taxele mai mult. Culmea, hotelierii nu au cerut aceasta scadere. Pentru ca scaderea unor taxe la nivel central se poate regasi in cresterea unor taxe locale. Ce ii convine unui antreprenor de pe litoral ca ii scade TVA-ul cu 4%? El aparent incaseaza mai mult, dar primaria locala nu mai primeste de la MFP banii pe care ii primea pentru ca se incaseaza mai putin la buget cu 4%. La nivel local, antreprenorului din turism ii pot creste impozitul pe hotel de doua, trei ori. Si atunci antreprenorul plateste de fapt dublu, chiar daca aparent fiscalitatea scade", a subliniat Florin Jianu, marti, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Potrivit acestuia, pentru ca masura sa aiba efecte pozitive, erau necesare studii de impact inainte ca modificarea actului normativ sa fie adoptata. Presedintele CNIPMMR a precizat chiar ca intentioneaza sa ceara ca toate legile sa aiba la baza un studiu de impact discutat si cu comunitatea de afaceri.
Declaratiile au fost facute in contextul in care Guvernul a adoptat, joi, 4 octombrie, reducerea TVA la 5% pentru servicii de cazare, de restaurant si de catering, precum si pentru utilizarea facilitatilor sportive, a parcurilor de distractii si recreative. De asemenea, in actul normativ adoptat se prevede si eliminarea redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala, utilizata la buvetele publice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<