Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restaurante

de InfoTva.ro la 23 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: cota de tva, oug 89/2018, tva restaurant

Odata cu modificarea Codului fiscal prin OUG 89/2018, agentii economici au ramas cu semne de intrebare in ce priveste aplicarea cotei TVA de la 1 noiembrie 2018. Asadar, ce cota de TVA (9% sau 5%) se aplica, incepand cu 01.11.2018, pentru vanzarea produsele din minibarul aflat in camerele unui hotel, care sunt consumate de clientii cazati?

A doua intrebare care-si va gasi raspunsul in materialul de fata este cota de facturare a produselor alimentare vandute de un restaurant catre un alt restaurant.
 

Raspunsul specialistului

Potrivit modificarii aduse art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal prin OUG nr. 89/2018, incepand cu data de 1.11.2018, cota redusa de TVA de 5% se aplica serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10. Din modificarile aduse prin aceasta ordonanta reiese ca sunt vizate serviciile de restaurant si catering, care sunt, intr-adevar, incadrate la codurile CAEN 5610 si 5629, dar nu activitatile ca atare incadrate la aceste coduri CAEN, asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul activitatilor incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, prevazute expres ca atare la art. 291 alin. 3 lit. f din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG 89/2018.

Potrivit pct 37 alin 12 din normele metodologice date in aplicarea art 291 din Codul fiscal,, prin servicii de restaurant si de catering se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.

Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz, se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client”.

La pct 18 alin 1 si 2 din norme se mentioneaza urmatoarele:
 Case de marcat 2018. Ghid practic pentru contabili
Case de marcat 2018. Ghid practic pentru contabili

Vezi detalii

Impozitarea dividendelor in 2018
Impozitarea dividendelor in 2018

Vezi detalii

Manualul Contabilului Incepator
Manualul Contabilului Incepator

Vezi detalii


“(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile.
Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)”.

Asadar, livrarea de produse alimentare si bauturi non alcoolice fara a fi insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora (spatii de servire in cadrul unui restaurant) nu reprezinta servicii de restaurant pentru care se poate aplica cota redusa de TVA de 5%. Potrivit prevederilor legale de mai sus, serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului.

In concluzie:

– societatea poate beneficia de cota redusa de TVA de 5% in cazul vanzarilor ocazionale de produse alimentare si bauturi non alcoolice, cu conditia ca societatea sa dispuna si de un spatiu suficient care sa permita consumul imediat al produselor alimentare sau de bautura (servicii de restaurant - propriu zise).

Mini barul din camerele de hotel nu este un spatiu amenajat, deci pentru aceste vanzari de produse alimentare si bauturi non-alcoolice, cota aplicata de TVA va fi de 9% iar pentru vanzarile de bauturi alcoolice cota va fi de 19%, deoarece nu avem de a face cu un pachet de servicii restaurant.

– la vanzarile de produse alimentare efectuate de un restaurant catre alt restaurant, cota de TVA aplicata va fi de 9 %, deoarece produsele alimentare nu sunt consumate imediat in spatiul amenajat al restaurantului. 

Daca o societate este autorizata pentru codul CAEN 5610, ea nu va putea aplica cota redusa de 5% decat pentru sumele incasate de la clienti conform notelor de plata, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea intrucat numai acestea reprezinta contrapartida serviciilor de restaurant furnizate clientilor.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul "Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restaurante":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 27 voturi





Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special CREANTE de recuperat - cum recuperam creantele de la o firma in faliment sau insolventa?
Club Contabilitate

VIDEO

Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special.

CREANTE de recuperat - cum recuperam creantele de la o firma in faliment sau insolventa?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016