Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Odata cu modificarea Codului fiscal prin OUG 89/2018, agentii economici au ramas cu semne de intrebare in ce priveste aplicarea cotei TVA de la 1 noiembrie 2018. Asadar, ce cota de TVA (9% sau 5%) se aplica, incepand cu 01.11.2018, pentru vanzarea produsele din minibarul aflat in camerele unui hotel, care sunt consumate de clientii cazati?
Raspunsul specialistului
Potrivit pct 37 alin 12 din normele metodologice date in aplicarea art 291 din Codul fiscal,, prin servicii de restaurant si de catering se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.
Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz, se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client”.
La pct 18 alin 1 si 2 din norme se mentioneaza urmatoarele:
“(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile.
Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)”.
Asadar, livrarea de produse alimentare si bauturi non alcoolice fara a fi insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora (spatii de servire in cadrul unui restaurant) nu reprezinta servicii de restaurant pentru care se poate aplica cota redusa de TVA de 5%. Potrivit prevederilor legale de mai sus, serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului.
In concluzie:
– societatea poate beneficia de cota redusa de TVA de 5% in cazul vanzarilor ocazionale de produse alimentare si bauturi non alcoolice, cu conditia ca societatea sa dispuna si de un spatiu suficient care sa permita consumul imediat al produselor alimentare sau de bautura (servicii de restaurant - propriu zise).
Mini barul din camerele de hotel nu este un spatiu amenajat, deci pentru aceste vanzari de produse alimentare si bauturi non-alcoolice, cota aplicata de TVA va fi de 9% iar pentru vanzarile de bauturi alcoolice cota va fi de 19%, deoarece nu avem de a face cu un pachet de servicii restaurant.
– la vanzarile de produse alimentare efectuate de un restaurant catre alt restaurant, cota de TVA aplicata va fi de 9 %, deoarece produsele alimentare nu sunt consumate imediat in spatiul amenajat al restaurantului.
Daca o societate este autorizata pentru codul CAEN 5610, ea nu va putea aplica cota redusa de 5% decat pentru sumele incasate de la clienti conform notelor de plata, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea intrucat numai acestea reprezinta contrapartida serviciilor de restaurant furnizate clientilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
D394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Reducerea TVA la 9% pentru hoteluri scade tarifele in acest segmentPlafon achizitii intracomunitare de bunuri. Cand e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA?Modificarea Legii 227/2015, privind Codul Fiscal: TVA 16%, din 2020 - TVA 5% pentru produsele alimentare (proiect)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiUltimele articole
TVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Legea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaLista seminariilor web pentru luna martie, publicata pe portalul ANAFModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiArticole similare
Cantina. Aplicare cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018Cota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessServicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). Cota TVALegea a intrat in vigoare: Cota de TVA 5% se aplica si pentru transportul de persoane in scop turisticAplicarea cotei TVA de 5% - Capcanele ascunse de OUG 89/2018. Dificultati intampinate de contabili in 2019Articole similare
Servicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). Cota TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"