Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cantina. Aplicare cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Nov. 2018
Tags: cota tva, tva cantina, oug 89/2018

Care este cota TVA care se aplica meniurilor servite la o cantina care are codul CAEN 5629? Conform OUG 89/2018, se aplica cota de 5% la meniurile servite de la 1.11.2018?

Acesta este subiectul analizat astazi de unul dintre consultantii nostri, in conditiile in care de astazi, 1 noiembrie, Ordonanta de Urgenta intra in vigoare.
 

Raspunsul specialistului

Potrivit modificarii aduse art. 291 alin. (3) lit. e) din Codui fiscal prin OUG nr. 89/2018, incepand cu data de 1.11.2018, cota redusa de TVA de 5% se aplica serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.

La pct. 18 alin. (1) si (2) din Normele metodologice, se prevede ca:

“18. (1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.”

(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1).”

Prin urmare, nu se aplica TVA 5% pentru bauturilor alcoolice, cu exceptia berii la halba (care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10).
Cota de 5% poate fi aplicata numai atunci cand clientul consuma alimentele in spatiile prestatorului.

Serviciile conexe suficiente oferite de un restaurant pentru consumul imediat al produselor in spatiile sale, reprezinta de exemplu serviciile ospatarilor, oferirea de vesela, tacamuri si mese pentru servire, s.a.

Asadar, pentru meniurile servite in cadrul cantinei, se va aplica cota de TVA de 5% incepand cu data de 01.11.2018.

Nu se aplica TVA 5% pentru meniurile, servite consumatorilor la pachet. Asadar, mancarea comandata la pachet in incinta unui restaurant se va supune cotei de 9%.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cantina. Aplicare cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016