Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Clar! Aplicare cotei diferentiate a TVA, de la 1 noiembrie 2018, in functie de modul in care este servita sau livrata mancare da mari batai de cap operatorilor economici! Cand se aplica cota de 5% si cand ramane valabila cea de 9%?
1. In cadrul contractelor de prestari servicii cu institutii publice (scoli, spitale) o societate care prepara hrana o transporta si o serveste consumatorului final fie in sala de mese, fie la patul pacientului sau pe banca elevului. Servirea se face diferentiat pe contract: in vesela proprie sau in recipiente de unica utilizare.
Raspunsul specialistului
Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Fiind vorba despre o prestatie unica, calificarea operatiunii drept livrare de bunuri sau drept prestare de servicii va depinde de totalitatea imprejurarilor de fapt, luand in considerare, din punctul de vedere al consumatorului, elementele preponderente calitativ.
Exista Hotarari ale Curtii Europene de Justitie (C -497/09 si C-501/09) (care insa nu se regasesc intr-un act normativ) potrivit carora, exceptand cazurile in care un furnizor de servicii de catering la domiciliu se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate, fara niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand alte imprejurari speciale demonstreaza ca livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni, activitatile de catering la domiciliu constituie prestari de servicii.
Calitatea mancarurilor, creativitatea, precum si prezentarea sunt, in acest caz, elemente care, de cele mai multe ori, au pentru client o importanta determinanta. Frecvent, clientul primeste nu numai posibilitatea de a-si alcatui meniul, ci chiar de a solicita pregatirea unor feluri de mancare individuale. Aceasta dimensiune a serviciului isi gaseste de altfel reflectarea pe plan terminologic, in masura in care, in limbajul curent, se vorbeste in general despre un „serviciu de catering”, precum si despre feluri de mancare „comandate”, mai degraba, decat „cumparate” de la un furnizor de servicii de catering la domiciliu.
Mai multe combinatii de operatiuni pot fi luate in considerare in functie de dorintele clientilor, de la simpla pregatire si livrare a felurilor de mancare pana la prestatia completa, care cuprinde, in plus, punerea la dispozitie a veselei, a mobilierului (mese si scaune), prezentarea felurilor de mancare, decoratiunile, punerea la dispozitie a personalului care se ocupa cu servirea si cu consilierea pentru alcatuirea meniului si, daca este necesar, pentru alegerea bauturilor.
Sub rezerva faptului ca nu avem inca reglementari care sa elimine dubiile asupra diferitelor interpretari ale acestei spete, din descrierea initiala rezulta ca in primul caz sunt prestate servicii de catering, deci se va aplica cota de 5% pentru aceste servicii, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul TVA pentu achizitiile de bunuri si servicii din Uniunea EuropeanaMFP propune modificarea normelor de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vizat regimul TVACota TVA pentru SERVICII DE CATERING (mese de pomenire)Zoom fiscal: Formularele 319 si 318 in format nou. Anunt ANAFProcedura rambursarii TVA din state membre ale UE. Care sunt noile modificari?Ultimele articole
Trecerea de la platitor de TVA la neplatitor de TVA in 2024Comercializare produse de cofetarie in spatiul propriu. Cota de TVACare este cota TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?Rambursarea TVA din UE prin formularul 318. Cum va proceda o societate neinregistrata in scop normal de TVA?Recuperarea TVA pentru achizitii din afara Romaniei. Cum procedam?Articole similare
Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restauranteLegea a intrat in vigoare: Cota de TVA 5% se aplica si pentru transportul de persoane in scop turisticCota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessAplicarea cotei TVA de 5% - Capcanele ascunse de OUG 89/2018. Dificultati intampinate de contabili in 2019Cantina. Aplicare cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018Articole similare
TVA locuinte 2024: Studii de caz utileCand se achita TVA de 5% la achizitionarea unui imobilCota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessGuvernul: Propunerile privind TVA 5% si neimpozitarea pensiilor nu corespund Strategiei fiscaleMFP propune REDUCEREA TVA la 5% pentru servicii de cazare, catering si activitati recreativeUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaSistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteLegea 216/2023 a modificat Legea 227/2015. Care sunt livrarile si prestarile de servicii cu cota TVA de 5%TVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utileMonografie achizitie intracomunitara neplatitor TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"