keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Servicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). Cota TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2018 Exclusiv
Tags: servicii de catering, oug 89, tva 5%

Clar! Aplicare cotei diferentiate a TVA, de la 1 noiembrie 2018, in functie de modul in care este servita sau livrata mancare da mari batai de cap operatorilor economici! Cand se aplica cota de 5% si cand ramane valabila cea de 9%?

Astazi vom analiza, cu ajutorul unuia dintre specialistii nostri, un alt caz menit sa ridice semne de intrebare: ce cota de TVA se aplica in situatia in care mancarea este livrata catre institutii?

1. In cadrul contractelor de prestari servicii cu institutii publice (scoli, spitale) o societate care prepara hrana o transporta si o serveste consumatorului final fie in sala de mese, fie la patul pacientului sau pe banca elevului. Servirea se face diferentiat pe contract: in vesela proprie sau in recipiente de unica utilizare.
 
2. In cadrul altor contracte, meniul se livreaza in caserole la locul indicat de beneficiar, urmand ca acesta sa faca distribuirea la consumatorul final (pacient, elev).
 
Conform OUG 89/2018, ce cota de TVA  se aplica in aceste situatii?

Raspunsul specialistului

1. Potrivit art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.
Conform pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.

Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

Fiind vorba despre o prestatie unica, calificarea operatiunii drept livrare de bunuri sau drept prestare de servicii va depinde de totalitatea imprejurarilor de fapt, luand in considerare, din punctul de vedere al consumatorului, elementele preponderente calitativ.

Exista Hotarari ale Curtii Europene de Justitie (C -497/09 si C-501/09) (care insa nu se regasesc intr-un act normativ) potrivit carora, exceptand cazurile in care un furnizor de servicii de catering la domiciliu se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate, fara niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand alte imprejurari speciale demonstreaza ca livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni, activitatile de catering la domiciliu constituie prestari de servicii.
In ceea ce priveste felurile de mancare livrate la domiciliu de un furnizor de servicii de catering, trebuie sa se arate ca, spre deosebire de cele livrate la standuri, din vehicule de fast-food si in cinematografe, acestea nu sunt, in general, rezultatul unei simple pregatiri standardizate, ci contin o dimensiune de prestare de servicii net mai importanta si necesita un volum de munca si de cunostinte mai mare.

Calitatea mancarurilor, creativitatea, precum si prezentarea sunt, in acest caz, elemente care, de cele mai multe ori, au pentru client o importanta determinanta. Frecvent, clientul primeste nu numai posibilitatea de a-si alcatui meniul, ci chiar de a solicita pregatirea unor feluri de mancare individuale. Aceasta dimensiune a serviciului isi gaseste de altfel reflectarea pe plan terminologic, in masura in care, in limbajul curent, se vorbeste in general despre un „serviciu de catering”, precum si despre feluri de mancare „comandate”, mai degraba, decat „cumparate” de la un furnizor de servicii de catering la domiciliu.

Mai multe combinatii de operatiuni pot fi luate in considerare in functie de dorintele clientilor, de la simpla pregatire si livrare a felurilor de mancare pana la prestatia completa, care cuprinde, in plus, punerea la dispozitie a veselei, a mobilierului (mese si scaune), prezentarea felurilor de mancare, decoratiunile, punerea la dispozitie a personalului care se ocupa cu servirea si cu consilierea pentru alcatuirea meniului si, daca este necesar, pentru alegerea bauturilor.

Sub rezerva faptului ca nu avem inca reglementari care sa elimine dubiile asupra diferitelor interpretari ale acestei spete, din descrierea initiala rezulta ca in primul caz sunt prestate servicii de catering, deci se va aplica cota de 5% pentru aceste servicii, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.
 
2. In cazul contractelor care impun livrarea meniului in caserole la locul indicat de beneficiar, urmand ca acesta sa faca distribuirea la consumatorul final, opinia mea este ca activitatea trebuie considerata ca o livrare de bunuri, serviciile neavand o pondere semnificativa.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016