Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O cofetarie care vinde prajituri in spatiul propriu (unde se pot si consuma) cu toate dotarile necesare (mese, scaune, vesela, ospatar) poate aplica cota de TVA redusa de 5%? Dar pentru cele livrate la nunti?
Raspunsul specialistului
Potrivit art 291 alin 3 lit e din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, se aplica cota redusa de TVA de 5% pentru: ,,serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10’’.
Astfel: ,,(3) In conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice, in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente, care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
(4) In conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (2) din Normele metodologice, in sensul TVA, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice.
(5) Pentru incadrarea din punct de vedere al TVA a unei operatiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele conexate C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 CinemaxX Entertainment GmbH & Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer si C-502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.

Cartea Verde a Contabilitatii

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(6) In situatia in care o persoana impozabila se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate la o locatie precizata de client, fara niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni, operatiunea reprezinta o livrare de alimente.
(7) Elementele de prestare de servicii care insotesc in mod normal o livrare de alimente si sunt accesorii acesteia, nefiind de natura a conduce la incadrarea operatiunilor ca prestari de servicii din punctul de vedere al TVA, includ: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinatia indicata de client, racirea sau incalzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, punerea la dispozitia clientului de tacamuri de unica folosinta, furnizarea de servetele de hartie, de mustar, ketchup, maioneza sau altele similare, furnizarea de cutii de gunoi, prezentarea generala a ofertei/meniului.
(8) Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering in sensul TVA trebuie sa fie diferite de cele prevazute la alin. (7). Astfel de elemente includ, fara a se limita la acestea: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente. Punerea la dispozitie a unor elemente de mobilier intr-o zona a carei destinatie principala nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
(9) In sensul alin. (3), prin spatiul/locatia prestatorului se intelege o locatie detinuta in proprietate, inchiriata sau in folosinta prestatorului de servicii de restaurant. Se considera ca prestatorul de servicii de restaurant detine folosinta spatiului si in situatia in care, conform contractului incheiat cu proprietarul, acesta din urma acorda dreptul de acces la un spatiu comun mai multor beneficiari, percepand de la acestia costurile de intretinere ale spatiului comun.
(10) Pentru incadrarea operatiunilor efectuate de o persoana impozabila ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant sau catering nu are relevanta codul CAEN atribuit activitatii sale. De asemenea, complexitatea prepararii mancarii nu are nicio influenta asupra incadrarii operatiunii.
(11) Punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livrarii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
(12) In situatia persoanelor impozabile care ofera clientilor atat servicii de restaurant, cat si livrari de alimente "la pachet", pentru calificarea operatiunii drept livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant, este definitorie optiunea clientului la momentul efectuarii comenzii.
(13) In scopul incadrarii unei operatiuni drept prestare de servicii de catering, mai multe combinatii de operatiuni pot fi luate in considerare in functie de dorintele clientilor, de la simpla pregatire si livrare a felurilor de mancare pana la prestatia completa, care cuprinde, in plus, punerea la dispozitie a veselei, a mobilierului, cum ar fi mese si scaune, prezentarea felurilor de mancare, decoratiunile, punerea la dispozitie a personalului care se ocupa cu servirea si cu consilierea pentru alcatuirea meniului si, daca este necesar, pentru alegerea bauturilor’’.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regim TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolCOTA TVA pentru prestari de servicii in anul 2016. Cum facturam corect din 2017?Cum se inregistreaza in contabilitate TVA virat de furnizor?Detasare in Germania: Obligatii fiscale. COTA TVA in GermaniaCOTA TVA stornare ambalaje ulterior schimbarii cotei de TVA. Cum stabilim corect?Ultimele articole
Majorare TVA: Cum aplici corect TVA daca va fi majorat la 21% din iulie 2025Cota de TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiTVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectArticole similare
REMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092Aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice. Conditii pentru beneficiariCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 septembrie 2024Reminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Depunere formular 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit in luna ianuarie 2016Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Articole similare
Stocuri degradate. Cum procedam la ajustarea de TVA?Inregistrare autofactura. Ce regim TVA se aplica?CODUL FISCAL 2008 - Capitolul VIII. Taxa hoteliera - art. 278-281Contracte de mandat. Modificare vector fiscal. Formular 010CODUL FISCAL se modifica! 8 schimbari importanteUltimele articole
Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESTrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"