Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Redam mai jos noi informatii transmise de ANAF in ce priveste tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou. Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferit de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Acordarea tichetelor cadou se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 193/2006 si a normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor acesteia aprobate prin HG 1317/2006.>> In sensul impozitului pe venit
Potrivit prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Potrivit prevederilor ptc. 12 alin. (11) din Normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, aprobate prin HG NR. 1/2016 limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.
Potrivit prevderilor pct. 14 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a art. 78 alin. (5) din Codul fiscal, aprobate prin HG 1/2016, valoarea tichetelor cadou acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
>> In sensul contributiilor sociale obligatorii
Potrivit prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Potrivit prevederilor pct. 5 (1) din Normele metodologice de aplicare a art. 142 lit. b) din Codul fiscal partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
>> In sensul impozitului pe profit
Potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b pct. 3 din Codul fiscal cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale care sunt deductibile limitat la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de pana la 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
ATENTIE: Tichetele cadou acordate potrivit legii salariatilor, altele decat cele acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase sau cu ocazia zilei de 8 martie, sunt considerate avantaje si se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venitul din salarii, dar nu intra in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Materialul integral poate fi consultat aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalIn atentia firmelor: valorile nominale pe care le vor folosi platitorii de impozit pe profitLimite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalImpozitarea tichetelor cadou. Cum procedam din punct de vedere fiscal?Articole similare
Titlul V Capitolul IEvitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaCadouri oferite salariatilor. Tratament fiscalCodul fiscal 2008 - Capitolul X. Venitul net anual impozabil - art. 80-84Noua versiune disponibila pentru Declaratia 112Ultimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Ce modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
Transport marfa si inregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun si cum factureaza societatea?Codul fiscal 2011 (Partea I.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Tratamentul fiscal al cadourilor de Craciun acordate salariatilorServicii de cercetare. Cum facturam tinand cont de noile norme privind TVA?Contracte forward si swap. Riscul operatiunilor de curs valutarUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UESambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"