Tags: impozit pe profit, codul fiscal, microintreprinderi, capitalul social
Persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, acest sistem de impunere fiind obligatoriu, nu optional.
De asemenea, o persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca la data inregistrarii in registrul comertului capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale si nu intentioneaza sa desfasoare activitatile exceptate, respectiv activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
Prin exceptie de la aceste reguli, Codul fiscal prevede posibilitatea persoanelor juridice care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei sa opteze pentru plata impozitului pe profit in urmatoarele conditii:
1. Persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei poate opta sa aplice impozitul pe profit de la data inregistrarii.
2. Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice impozitul pe profit incepand cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice impozitul pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Atentie! Aplicarea impozitului pe profit de catre persoanele juridice care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei este o optiune a acestora, nu o obligatie. Daca opteaza pentru plata impozitului pe profit optiunea este definitiva iar persoana juridica trebuie sa mentina valoarea capitalului social la nivelul acestei limite pentru intreaga perioada de existenta a acesteia. Astfel, daca in cursul unui an fiscal o persoana juridica care a optat pentru aplicarea impozitului pe profit a redus capitalul social sub valoarea de 45.000 lei, persoana juridica va aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal. Chiar daca ulterior capitalul social este majorat peste valoarea de 45.000 lei persoana juridica nu mai poate aplica impozitul pe profit intrucat valoarea nu a fost mentinuta pe intreaga perioada de existenta.
Valoarea de 45.000 lei se aplica incepand cu 01 ianuarie 2017, pana la 31 decembrie 2016 limita fiind de 25.000 euro. Pentru persoanele juridice romane care au optat pentru plata impozitului pe profit pana la data de 31 decembrie 2016 avand un capital subscris de 25.000 euro, conditia referitoare la mentinerea unui capital social de cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro se considera indeplinita si in situatia in care capitalul social scade pana la nivelul sumei de 45.000 lei.

de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea profilului si aptitudinilor personalului Beneficiarului; Identificarea nevoilor de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scutire impozit profit pentru profit reinvestit
Intrebare:
Societatea noastra are in constructie o hala care se incadreaza in clasa 1.1.2. Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj), in hala va functiona un teren de sport acoperit ce urmeaza sa aduca venituri firmei. Constructia va ajunge la valoarea de 2.000.000 lei
In trim. 1 2025 avem un profit contabil in val de 4.000.000 lei - Rezultat fiscal 4.100.000, imp profit 656.000 lei - achitat pana la 25.03.2025;
In trim. 2 2025 avem...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tombola cu premii
Intrebare:
O societate a organizat o tombola pentru cumparatori, in urmatoarele conditii:
-premii a cate 500 lei;
-premii reprezentand vouchere a cate 100 lei;
-premii a cate 5000 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitate, care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA si impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Verificare venituri microintreprindere cu intreprinderi legate
Intrebare: SC Alfa SRL, impozit pe venit micro, cu 1 asociat: Popescu (100%).
SC Beta SRL, impozit pe Profit, cu 2 asociati: Popescu (50%) si Ionescu (50%).
Ambele au acelasi domeniu de activitate (CAEN 0111) - Cultivarea Cerealelor.
Ambele au Cifra de Afaceri la 30.06.2025 egala cu zero (inca nu s-a facturat nimic, recoltarea va fi in IULIE 2025 cu facturare in August 2025).
Societatea Beta SRL isi schimba actionariatul (inainte de facturare: in iulie 2025) astfel:
vezi AICI raspunsul specialistilor <<