Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional. Firmele, care opteaza sa aplice optional sistemul, vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pe toata perioada in care mentin sistemul, informeaza avocatnet.ro.
Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.
In ceea ce priveste restul firmelor, acestea au posibilitatea de a aplica sistemul, daca isi doresc. Ele sunt incurajate sa faca acest pas, printr-o reducere de 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care aplica sistemul.
In acelasi timp, persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA pana la sfarsitul lui 2017 beneficiaza, la randul lor, de aceasta facilitate.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea Verde a Contabilitatii

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Persoanele impozabile care decid sa implementeze sistemul split TVA trebuie sa notifice organul competent in acest sens, prin depunerea formularului 086, conform normelor in vigoare, scrie avocatnet.ro. In cel mult trei zile de la momentul depunerii notificarii, Fiscul va inscrie companiile doritoare intr-un Registru al persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, ce urmeaza sa fie afisat pe site-ul ANAF. Aplicarea mecanismului split TVA se va face incepand cu ziua imediat urmatoare inscrierii in registrul mentionat mai sus.

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Costurile aplicarii SPLIT TVA ar ajunge la 700 milioane euro in Romania, potrivit unui studiu DeloitteIn toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaSPLIT TVA. Cum procedam cu tichetele de masa?Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de leiSPLIT TVA. Cum se poate renunta la sistemUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Ce capcane ne pregateste Split TVA daca nu se schimba nimic pana la 1 ianuarie 2018Articole similare
OpANAF 3622 si noile formulare pentru impozitul pe venit si CASProiect ANV: o treime din angajatii Vamii urmeaza sa fie disponibilizatiSfaturi pentru o inspectie fiscala mai eficienta si atentionari expert strainNoi modele de adeverinte CNAS pentru justificarea calitatii de asigurat in sistemul de sanatateANAF: firmele mici isi vor putea reesalona datoriile pe 5 ani, fara garantiiUltimele articole
D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorSemnatura electronica. Ce valabilitate are semnatura electronicaControale ANAF pe TVA. In ce conditii poate fi ANULAT un act fiscal impus de autoritatiDecont precompletat E-TVA: Brosura ANAF contine modelul decontului si a raportului + alte date esentiale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"