Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional. Firmele, care opteaza sa aplice optional sistemul, vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pe toata perioada in care mentin sistemul, informeaza avocatnet.ro.
Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.
In ceea ce priveste restul firmelor, acestea au posibilitatea de a aplica sistemul, daca isi doresc. Ele sunt incurajate sa faca acest pas, printr-o reducere de 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care aplica sistemul.
In acelasi timp, persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA pana la sfarsitul lui 2017 beneficiaza, la randul lor, de aceasta facilitate.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Persoanele impozabile care decid sa implementeze sistemul split TVA trebuie sa notifice organul competent in acest sens, prin depunerea formularului 086, conform normelor in vigoare, scrie avocatnet.ro. In cel mult trei zile de la momentul depunerii notificarii, Fiscul va inscrie companiile doritoare intr-un Registru al persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, ce urmeaza sa fie afisat pe site-ul ANAF. Aplicarea mecanismului split TVA se va face incepand cu ziua imediat urmatoare inscrierii in registrul mentionat mai sus.

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Explicatii punctuale: Reglementarile privind plata defalcata a TVA modificate major in ParlamentSPLIT TVA. Furnizori care au optat pentru TVA defalcat. Ce obligatii are firma?Solutii Fiscal-Contabile pentru 2019: Raspunsuri la toate neclaritatile privind modificarile legislative din ultima perioadaCe firme intra in sistemul SPLIT TVA de la 1 martie 201897,5% dintre firme nu sunt de acord cu aplicarea SPLIT TVAUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Ce capcane ne pregateste Split TVA daca nu se schimba nimic pana la 1 ianuarie 2018Articole similare
Declaratia 230 in 2023: Formularul poate fi depus pana pe 23 MAI. Ce metode au la dispozitie contribuabilii?Modalitati prin care puteti depune Declaratia Unica in 2021 si care este termenul limita de transmitereNoile instructiuni de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugataNoutati privind procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursareCum se impoziteaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Ultimele articole
E-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriTVA la cafea si ceai in HoReCa. Justitia RESPINGE interpretarea ANAF
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"