Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata defalcata a TVA: Reducere 5% impozit pe profit in 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2018
Tags: legea 275, split tva, plata defalcata a taxei pe valoare adaugata

Care sunt conditiile in care o societate platitoare de split TVA de la 01 octombrie 2017 poate beneficia de 5% reducere a impozitului pe profit si in 2018? La aceasta intrebare va raspunde unul dintre specialistii nostri.

Raspunsul specialistului

Plata defalcata a TVA (split TVA) este reglementata de OG nr. 23/2017 aprobata cu modificari de Legea nr. 275/2017. Aceasta modalitate reprezinta un mecanism de incasare si de plata, intr-un cont distinct de TVA, a sumei TVA inscrise intr-o factura emisa de catre orice persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei (inregistrata in scopuri de TVA), in regim normal.

Asa cum se prevede la art. (2) au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala,cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala (in cuantumul expres prevazut pe tipuri de contribuabili) daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala (in cuantumul expres prevazut pe tipuri de contribuabili);
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

La art. 25 nou introdus prin pct. 29 din Legea nr. 275/2017 se prevede ca persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiaza de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. De facilitate beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2018 si persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in anul 2017.

Practic, se mentine procedura prin care, incasarea unei livrari de bunuri/prestari de servicii sau plata unei achizitii de bunuri/servicii se efectueaza in/din doua conturi distincte ale fiecarui partener.

Daca initial aceasta modalitate de incasare/plata era optionala,incepand cu 1 martie 2018 devine obligatorie in conditiile precizate mai sus, prevazute de art. 2.

Optiunea de a aplica plata defalcata a TVA si implicit de a beneficia de reducerea de impozit pe profit cu 5% se mentine si in anul 2018. Persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA notifica organul fiscal competent in acest sens.Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA a acelora care opteaza se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.

Plata defalcata a TVA devine insa obligatorie pentru persoanele care inregistreaza obligatii fiscale de aceasta natura sau se afla sub incidenta prevederilor referitoare la procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (art. 2, alin. (1) din Legea nr. 275/2017).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata defalcata a TVA: Reducere 5% impozit pe profit in 2018":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016