Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, avem un SRL inregistrat in scopuri de TVA care nu aplica sistemul SPLIT TVA, dar face o plata cu bilet la ordin catre un furnizor ce aplica SPLIT TVA.
Iata raspunsul specialistului!
In cazul platii prin bilet la ordin a facturii emise de catre furnizorul/prestatorul care a optat pentru split TVA, cumparatorul nu este responsabil cu incasarea sumei respective in contul distinct al furnizorului.
In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 3 alin. (5) din Legea nr. 275/2017 de aprobare a O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Acest alineat este nou introdus prin lege si are in vedere faptul ca:
"(5) Prevederile alin. (1) si (3) nu se aplica:
a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;
b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;
d) in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) si art. 15 alin. (5);
e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor".
Practic, in situatia prezentata de dvs., consider ca, la incasare, furnizorul/prestatorul este obligat, fie sa transfere suma incasata in alt cont decat in contul sau distinct de TVA, fie sa depuna biletul la ordin, spre incasare, la banca/trezoreria la care are deschis contul de TVA pe numele sau.
In acest sens, am in vedere si raspunsul formulat de catre A.N.A.F. in cadrul unei sesiuni de raspunsuri la diverse intrebari, oferite de ANAF pe Facebook in luna septembrie 2017:
"Ce se intampla cu incasarile in cont curent ale Biletelor la Ordin / Cec-urilor primite de la clienti si care au termen de decontare dupa 01.10.2017 ? sau chiar 01.01.2018? Acestea nu pot fi schimbate fiind girate de clientul partenerului nostru?
Raspuns ANAF: Persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data".
Prin legea nr. 275/2017, prevederile art. 15 au fost modificate, prin extensia teremenului de 7 zile lucratoare la 30 de zile lucratoare:
"(1) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 3 alin. (1). Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele prevazute la art. 3 alin. (1);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data. .....
(3) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA".
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelis Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Limba de intocmire a facturiiPrincipalele aspecte privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriuDistribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVAANAF modifica mai multe declaratii si formulare privind TVA si raportari, intre care si Declaratia 204Romania se pregateste sa revina in forta pe o noua piataUltimele articole
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiAnulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursE-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorArticole similare
SPLIT TVA: Ce facilitati au cei care opteaza pentru aplicarea sistemului?Video: SPLIT TVA - Care este mecanismul de plata?SPLIT TVA 2018. Nou formular propus de ANAFNicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriCare este procedura de organizare si functionare a Registrului persoanelor care aplica SPLIT TVA?Ultimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVAFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"