Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sinteza: Noutati din domeniul TVA: plata defalcata, intrebari si raspunsuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 07 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: tva, split tva, plata defalcata tva, mecanismul de plata defalcata

Regasiti prin cele de mai jos o sinteza a noutatilor in domeniul TVA referitoare la mecanismul de plata defalcata sau split TVA, rezultatele unui sondaj privind noul mecanism, precum si cateva intrebari si raspunsuri privind functionarea sistemului.

Rezultatele sondajului privind plata defalcata a TVA
 
Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 8 august - 28 august 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului modificarii Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia si ai membrilor CNIPMMR.
 
 
Respondentii, in numar de 818, sunt: 54,1% microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9%intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.
 
Intrebati daca sustin modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.
 
 
 
 
 
Atentie! Depuneti cererea de rambursare TVA pana la 2 octombrie!
 
Pentru a beneficia de rambursarea TVA aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru in anul 2016 persoanele impozabile trebuie sa depuna Formularul 318 - Cerere de rambursare TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal, cel cel tarziu pana la data de 2 octombrie 2017 avand in vedere ca zilele de 30 septembrie si 01 octombrie sunt zile nelucratoare.
 
 
Formularul completat corespunzator se depune la organele fiscale din Romania, iar acestea il transmit electronic autoritatii competente din statul membru de rambursare.
 
 
 
 
3 raspunsuri esentiale privind plata defalcata a TVA
 
 
OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 706 la 31 august, in ciuda reactiilor de opozitie transmise de mediul de afaceri.
 
 
Noua ordonanta pentru Split TVA - OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA - precizeaza ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta. 
 
Consultantul fiscal Adrian Benta a raspuns, intr-o analiza recenta pentru HotNews.ro, la mai multe intrebari privind sistemul split TVA. Redam mai jos trei intrebari si raspunsuri esentiale privind plata defalcata TVA:
 
Pentru ce tranzactii este aplicata plata defalcata a TVA?
 
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate operatiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrarii de bunuri sau locul prestarii de servicii se considera in Romania. 
 
Nu se aplica sistemul de plata defalcata a TVA pentru tranzactiile la care beneficiarul este obligat la plata TVA prin metoda de simplificare, metoda cunoscuta drept taxare inversa.
 
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sinteza: Noutati din domeniul TVA: plata defalcata, intrebari si raspunsuri":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016