keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Sucursala inregistrata in scopuri de TVA. Registrul operatorilor intracomunitari. Decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2010
Tags: tva, cazier judiciar, formularul 095

de Irina Dumitrescu, valabil la 16-Oct-2010Intrebare: Sucursala din Romania a unei societati din Irlanda la inregistrarea in ONRC a fost declarata platitoare de TVA. In termen de 30 de zile s-a ...

de Irina Dumitrescu, valabil la 16-Oct-2010

Intrebare:

Sucursala din Romania a unei societati din Irlanda la inregistrarea in ONRC a fost declarata platitoare de TVA. In termen de 30 de zile s-a obtinut codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania. Mentionez ca si societatea din Irlanda este inregistratat in scopuri de TVA si are cod valid de TVA pentru operatiunile intracomunitare.

- care sunt documentele necesare inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari pentru sucursala din Romania si care este baza legala in acest sens?
- care este procedura pentru obtinerea unei rambursari de TVA in Romania pentru aceasta sucursala si care este baza legala in acest sens? Se poate depune decont de TVA cu optiunea de rambursare la administratia financiara de care apartine, ca orice societatea comerciala, sau exista alta procedura pentru sucursale?

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 1582 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
   a) livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) si care sunt scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d);
   b) livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 1321 alin. (5), efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;
   c) prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;
   d) achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania potrivit prevederilor art. 1321;
   e) achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2).
 
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 1531 vor solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la alin. (1), inainte de efectuarea respectivelor operatiuni (alin. (3)).
Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 (alin. (14)).
 
Procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari este redata in Anexa nr. 1 a OANAF 2101/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 1531 din Codul fiscal, care intentioneaza sa efectueze una  sau mai multe  operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal se efectueaza in conformitate cu prevederile redate in Capitolul II Sectiunea a 2-a din procedura mentionata.
 
Potrivit acestora, persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal, care intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea respectivelor operatiuni (punctul 1).
 
In vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, persoana inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent urmatoarele:
   - formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", prevazut in anexa nr. 2 la ordin;
   - certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor;
   - documentele prevazute la pct. 4 si 5 din sectiunea 1, dupa caz, respectiv:
 
„4. (1) in cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.
    (2) in cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori si s-a dispus trimiterea in judecata, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele competente, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal."
 5. in cazul in care in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni, contribuabilul va prezenta copiile hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei generale a finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, dupa caz, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.”
 
 
Conform informatiilor preluate de pe site-ul oficial al Politiei Capitalei documentele necesare pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor juridice nerezidente sunt:
 
a) Solicitare scrisa, care va cuprinde toate datele de identificare ale firmei (denumirea, denumirea anterioara - daca este cazul, numarul de ordine in Registrul Comertului, codul unic de inregistrare, codul fiscal, nationalitatea, sediul social, datele de identificare ale delegatului - nume, prenume, actul de identitate, CNP), motivul solicitarii certificatului de cazier – formular tipizat;
b) Chitanta de plata a taxei de eliberare, in cuantum de 10 lei;
c) Timbre fiscale in valoare de 2 lei;
d) Imputernicire scrisa pentru reprezentantul societatii care va depune cererea si va ridica certificatul – formular tipizat;
e) Buletinul sau cartea de identitate a reprezentantului legal (in copie si original);
f) Certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului (in copie si original) al persoanei juridice de nationalitate romana care solicita inscrierea in registru, din care sa reiasa calitatea de asociat a solicitantului;           
 
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 1251 alin. (2) lit.  b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.
 
Punctul 66 alin. (5) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si este stabilita in Romania printr-unul sau mai multe sedii fixe fara personalitate juridica, conform art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, va fi identificata printr-un singur cod de inregistrare in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal. in acest scop persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei va desemna unul din sediile fixe aflate pe teritoriul Romaniei care sa depuna decontul de taxa si sa fie responsabil pentru toate obligatiile in scopuri de TVA, ale tuturor sediilor fixe stabilite in Romania ale persoanei impozabile. Sediul fix este intotdeauna o structura fara personalitate juridica si poate fi, de exemplu, o sucursala, un birou de vanzari, un depozit, care trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
 
Sucursala din Romania persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, isi va exercita dreptul de deducere a TVA prin decontul de taxa, ca orice alta societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 1471 din legea mentionata. Aceasta va solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau va reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016