Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In data de 23.09.2015, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a derulat o noua sesiune de asistenta si consultanta online pe pagina de Facebook a institutiei.
Tema propusa de ANAF pentru aceasta data a fost urmatoarea: "Modalitati de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare" - sesiune de asistenta si indrumare online".
Ca de fiecare data, institutia roaga contribuabilii sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
1. Intrebarile trebuie sa vizeze exclusiv tematica acestei sesiuni si vor fi adresate sub forma comentariilor la aceasta postare. Intrebarile legate de alte teme nu vor fi analizate.
2. Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari.
3. In functie de numarul intrebarilor adresate pana in ora 16.30 si de complexitatea acestora, raspunsul va fi comunicat pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt.
Redam mai jos intrebarile mai multor contribuabili, alaturi de raspunsurile date de ANAF:
1. Care este ordinea stingerii datoriilor prin executare silita si conform carui ordin al ministrului finantelor se face aceasta?
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspunsul oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF:
Va rugam sa aveti in vedere art. 114 si 115 (privind ordinea de stingere a datoriilor) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare precum si normele metodologice date in aplicarea acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1050/2004. Actul normativ poate fi vizualizat si pe site-ul ANAF, accesand acest link.
2. O societate are plus la impozitul pe profit din anul 2008 si pana in anul 2015 nu a fost stins prin compensare in totalitate, fisa pe platitor corespunzand cu plusul din contabilitate. Cum se observa daca plusul a depasit cei cinci ani de prescriptie? Se pot face compensari in continuare?
Raspunsul oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF:
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire.
3. O societate are TVA de rambursat din anul 2008 si pana la aceasta data mai are din acel sold o anumita suma. Cand nu mai poate prelua soldul? De asemenea, in fisa pe platitor, TVA de rambursat exista chiar daca a depasit perioada de prescriptie.
Raspunsul oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF:
Asa cum v-am precizat anterior, se restituie sau se ramburseaza doar sumele pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"