Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom analiza, prin cele ce urmeaza, situatia unei societati platitoare de TVA trimestrial, care incheie un contract cadru in 27.03.2012 cu o firma din Germania (livrari UE de servicii) pentru consultanta in domeniul energetic. Prima factura o va emite in data de 01.11.2012. De asemenea are semnat si un contract de consultanta in 28.09.12 cu o firma din Canada (export de servicii). Vom urmari astfel care sunt etapele de urmat si declaratiile care se vor depune obligatoriu pentru inregistrarea in ROI. De asemenea, vom stabili daca in cazul exportului de servicii se va emite factura in dolari si in lei si daca este necesara scoaterea EORI.
Raspuns:Pentru aceste servicii, contractate cu partenerul din Germania, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, societatea din Romania are obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari in conditiile specificate la art. 158^2 din Codul Fiscal .
Pasii, declaratiile si documentele ce se depun in scopul inregistrarii in ROI sunt urmatoarele:
In vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscalcompetent formularul (095) “Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari”.
In situatia in care se solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a unei societati comerciale reglementate de Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inregistrare se depune insotita de urmatoarele documente:
a) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor (nu si al asociatilor), in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
Important! In cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, prin asociati si administratori se intelege numai asociatii si administratorii societatilor comerciale reglementate de Legea 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
b) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati comerciale;
In aceasta situatie formularul 095 va fi insotit de certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.
c) documentele de mai jos, dupa caz:
(1) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie saprezinte documente eliberate de organele de urmarire penala, din care sarezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal .
(2) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori si s-a dispus trimiterea in judecata, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele competente, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal .
(3) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni si/sau alte date, contribuabilul va prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni si/sau alte documente eliberate de organele competente, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei generale a finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, dupa caz, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal
d) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.
EXCEPTIE: nu au obligatia prezentarii cazierului judiciar in vederea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari institutiile publice, astfel cum sunt prevazute de Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane impozabile stabilite sau nestabilite in Romania, care nu sunt constituite in baza Legii 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
ATENTIE: Contribuabilii au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei asociatilor si/sau administratorilor, sa anunte organul fiscal, prin depunerea unei noi anexe la cererea de inregistrare, insotita de cazierul judiciar al noilor asociatisi/sau administratori si de documentele mentionate mai sus, daca este cazul.
Cererea de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari se depune la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire.
Pentru contribuabilii inregistrati deja in scopuri de TVA si care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari, procedura de aprobare/respingere a cererii de inscriere se aplica de indata de catre organul fiscal competent.
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei privind inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedura fiscala
Impotriva deciziei de respingere a cererii de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilul poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 207 alin. (1) si art. 209 alin. (2) din Codul de procedura fiscala .
De la data inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilii au cod valabil de TVA pentru operatiunile intracomunitare prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal .
De retinut! Persoanele care nu figureaza in Registrul Operatorilor Intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din CF. Incepand cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale Uniunii Europene, sunt utilizate informatiile din Registrul Operatorilor Intracomunitari.
si unde ar trebui declarat acest contract?
Nu exista obligativitatea inregistrarii la organul fiscal a acestor contracte (nici cu partenerul din Germania si nici cu cel din Canada). Aceasta obligatie este prevazuta de OPANAF 1400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, ale carui principale prevederi le prezentam in articolul de mai jos.
Potrivit ordinului mentionat mai sus, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.
Pentru Factura externa in eur , trebuie emisa si factura fiscala cu numar intern in lei ?
In cazul exportului de servicii emitem factura in dolari si in lei si cum procedam cu declararea la fisc a contractului?
In conformitate cu art. 155 din Codul Fiscal trebuie emisa factura fiscala si trebuie sa aiba continutul minimal obligatoriu de informatii reglementat de acest articol.
In ceea ce priveste valuta de intocmire se specifica doar indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei, dar in speta de fata nu este cazul.
Totusi in speta de fata sunt aplicabile prevederile art. 155 alin. 5, lit k) in cazul in care nu se datoreazataxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu sau din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri sau prestarea de servicii face obiectul unei scutiri sau a procedurii de taxare inversa.
Este necesara scoaterea EORI?
Nu este necesara scoaterea din ROI.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Scutirea de TVA in cazul livrarilor intracomunitare - Documente justificative necesare incepand din 2020Legea 60/2019 privind modificarea Codul Fiscal, in vigoare de pe 20 aprilie! TVA bonuri valoriceGhidul contabilului din firmele de transport si logisticaPentru invoice trebuie sa emitem si factura?Regimul TVA al inchirierii imobilelor – probleme noi si vechiUltimele articole
Cum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?Tratament fiscal pentru creante clienti neincasateFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraFirme in regim special de scutire care presteaza servicii electronice. Ce obligatii fiscale TVA exista?Articole similare
Impozitarea veniturilor nerezidentilor si inregistrarea contractelor. Obligatii 2013Facturarea unor servicii si impozitarea redeventelor. Care sunt modificarile in 2015?Declarare contracte la ANAFPrestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?Declaratia 392 B si Completare Jurnal de cumparari. Ce declaratii depune o firma?Articole similare
ANAF a recuperat peste 8 mil. lei din executarea silita a lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei UdreaDocumentar fiscal: Inregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVAProgramul „IMM Leasing de echipamente si utilaje†a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)Nesolutionarea cererii de rambursare TVA. DemersuriTermen pentru transmitere rulaje si solduri conturi pentru institutii de credit: 30 iunie 2016Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
PFA neplatitoare de TVA. Depasire plafon TVAAchizitie intracomunitara de servicii. Ce obligatii are firma in ce priveste TVA-ul?Achizitie bunuri din UE. Care e tratamentul fiscal?Factura intracomunitara de servicii. Cum facem notele contabile si declararea in D390?Inregistrare speciala in scop de TVA servicii intracomunitare. Ce obligatii declarative apar?Ultimele articole
Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Platitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeLivrare intracomunitara de bunuri: Procedura pentru comercializare in UE, fara TVAAchizitie intracomunitara. Inregistrarea in ROI si perioada fiscala. Ce obligatii se mentin?Proiect: ANAF isi coreleaza procedurile cu modificarile din Codul FiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"