Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Facturarea incorecta atrage dupa sine multe erori care se tin lant. E mult mai greu sa corectam retroactiv decat sa prevenim si e cu atat mai greu sa incercam sa convingem un inspector fiscal ca greseala noastra a fost din neatentie. Iar necunoasterea legii, stim deja, nu e niciodata o scuza.
Avem urmatorul caz: "O firma stabilita in Comunitate care desfasoara operatiuni economice pe teritoriul Romaniei pentru realizarea obligatiilor care le revin din punct de vedere al TVA si-a desemnat un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei pentru serviciul de contabilitate si reprezentanta fiscal. Prestator serviciului de reprezentantul fiscal va factura acest serviciu pe CUI romanesc sau pe CUI din tara unde firma este stabilita in comunitate?"
Sfatul consultantului nostru:
In situatia in care firma stabilita in Comunitate nu are un sediu fix in Romania, serviciile efectuate de catre reprezentantul fiscal sunt neimpozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar, de exemplu, in Marea Britanie, acolo unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii economice. Sediul fix este reglementat prin art. 266 alin. (2) lit. b). Conform acestor prevederi, se considera ca persoana impozabila cu sediul activitatii economice in afara Romaniei este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.
Astfel, nu se considera ca este stabilita cu un sediu fix in Romania, in situatia in care firma respectiva s-a inregistrat in Romania doar pentru operatiuni intracomunitare cu bunuri (achizitii intracomunitare si livrari intracomunitare) conform prevederilor art. 316 alin. (6) lit. a) si b)
"Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa. "
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In practica, o astfel de situatie se regaseste cand firma din Marea Britanie, de exemplu, efectueaza achizitii intracomunitare de materii prime in Romania in vederea procesarii acestora de catre un prestator din Romania, cu scopul obtinerii de produse finite care, ulterior, sunt expediate de pe teritoriul Romaniei, catre diversi clienti ai persoanei impozabile, stabilite pe teritoriul Marii Britanii. Clientii respectivi pot fi stabiliti:
- pe teritoriul unor state membre, caz in care, firma din Marea Britanie efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in Romania;
- pe teritoriul unor state terte, caz in care, firma din Marea Britanie efectueaza exporturi de bunuri, scutite de TVA in Romania.
In acest caz, serviciile de organizare a evidentei fiscale si de raportare a acestor operatiuni conform obligatiilor reglementate prin legislatia fiscala aplicabila in Romania sunt utile sediului activitatii economice din Marea Britanie, motiv pentru care, serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Marea Britanie, daca beneficiarul comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Marea Britanie. Practic, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2).
Deoarece beneficiarul este stabilit intr-un stat membru, operatiunile reprezinta servicii intracomunitare, asa cum sunt definite la pct. 15 alin. (6) din Codul fiscal "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."
Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze TVA;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal" sau "neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la articolul 319, alineatul 20, litera l) " l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri".
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.
- sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ", cu report la randul 3.1.;
- sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.
Pentru prestarea acestui serviciu incepand cu anul 2017, prestatorul din Romania nu trebuie sa se mai inscrie in R.O.I. deoarece aceasta obligatie a fost anulata, prin abrogarea prevederilor art. 329 "Registrul operatorilor intracomunitari" din Codul fiscal, conform prevederilor O.U.G. nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, publicata in M. Of. nr. 977 din 6 decembrie 2016.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Analiza zilei: Regimul fiscal al veniturilor din dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile in 2016Ce trebuie sa stie firmele la inceput de 2023 pentru buna desfasurare a raporturilor de muncaOMFP 1099/2016 reglementeaza rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Care sunt noile formulare?Declaratia 205 in 2022. Cine are aceasta obligatie, cum se completeaza si care este termenul limita de depunereCum am inteles eu ecotaxa!Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Cum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiPierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitArticole similare
TVA colectat si neexigibil la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?Documente justificative pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA colectate la deschiderea procedurii de falimentVIDEO: Deducerea TVA. Contract de comodatVanzare imobil in anul 2007. Cum facem corectarea facturii?Documentar fiscal: Cum aplicam corect noua cota de TVA?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"