Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara a bunurilor din import. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: decont 300, livrare intracomunitara, import bunuri, formular 390 vies

O companie din Romania primeste o factura din China, pentru o marfa ce urmeaza a fi livrata din Anglia. Societatea din Anglia nu este o sucursala sau agentie a firmei din China, ci doar un partener. Compania din Romania nu plateste transport. Intrebarea din punct de vedere al TVA: este sau nu import? Cum se declara in decontul 300 si in declaratia 390?

 
Potrivit raspunsului oferit de specialistul nostru, avand in vedere ca bunurile respective expediate/transportate direct din China sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Angliei si livrate ca atare in Romania, operatiunea nu reprezinta pentru cumparatorul din Romania un import de bunuri pentru care se datoreaza taxe vamale si TVA in Romania. In acest caz, are loc un import de bunuri in Anglia, operatiunea avand cod de regim vamal 4200. Acest cod reprezinta “Punerea simultana in libera circulatie a marfurilor care fac obiectul unei livrari scutite de TVA catre un alt stat membru”. Pentru acest import se intocmeste declaratia vamala in Anglia, dar nu se plateste TVA in vama din Anglia deoarece in aceasta situatie importul de bunuri transportate dintr-o tara terta este scutit de TVA daca are loc, imediat, livrarea intracomunitara a acelorasi bunuri, in aceiasi stare in care au fost importate.
 
In acest caz, operatiunea este pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa. 
 
Astfel, valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri impozabile in Romania se raporteaza autoritatii fiscale din Romania la valoarea in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din China, dupa cum urmeaza: 
- prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, fara report la randul 5.1 si randul 20.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) deoarece furnizorul nu este inregistrat in scopuri de TVA in Anglia;
- declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, prin completarea urmatoarelor informatii:
a) la rubrica "Denumire operator intracomunitar": denumirea furnizorului din China a simbolului de tara GB (unde s-a efectuat importul cu codul 4200 si de pe teritoriul careia are loc expedierea catre Romania = livrarea intracomunitara de bunuri);
b) la rubrica "Cod operator intracomunitar": codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit casei de expeditie din Anglia care intocmeste formalitatile de punere a bunurilor in libera circulatie pe teritoriul comunitar. 
 
Aceasta procedura de raportare a achizitiei intracomunitare de bunuri este reglementata in mod expres prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare". Astfel, la punctul 3 sectiunea "Note" din instructiunile de completare a declaratiei, se reglementeaza procedura declararii achizitiilor intracomunitare care provin de la un furnizor care nu este stabilit in Comunitatea Europeana. Acest operator extracomunitar (furnizorul/partenerul din China) se considera reprezentat de catre declarantul vamal sau de casa de expeditie stabilita in Anglia de pe teritoriul careia incepe expeditia catre Romania 
 
Iata textul de lege din O.M.F.P. nr. 591/2016, aplicabil situatiei prezentate de dumneavoastra. 
" 3. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.
 
Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.
 
Exemplu: O societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.
 
In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara.,,
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara a bunurilor din import. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016