Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie servicii externe. Se aplica taxare inversa? Cum facturam si cum inregistram in contabilitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii servicii, taxare inversa, tva, rulaj debitor, cheltuieli

Discutam despre achizitii de bunuri, intocmim monografia contabila si stabilim daca se aplica taxare inversa pentru o societate care a incheiat un contract de prestari servicii privind activitatea comerciala cu un furnizor din Serbia neplatitor de TVA. Acesta va presta serviciile pe teritoriul Serbiei.


De asemenea, vom vedea cum inregistram factura tinand cont de TVA, precum si la ce rand se declara in Decont 300 si daca se inregistreaza tranzactia.

Avand in vedere faptul ca Serbia nu face parte din Comunitatea Europeana, nu este relavant faptul ca prestatorul extern nu este inregistrat in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Serbia. Pentru aplicarea unui tratament fiscal de catre beneficiarul din Romania, este relevanta  natura serviciului prestat, de exemplu, un studiu de piata, consultanta, management, etc.

In acest caz, din punctul de vedere al TVA, serviciul este taxabil in Romania, fiind aplicabile prevederile  regulii  generale  de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal  conform careia locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective, adica in Romania.  Practic, prin  aceasta regula generala  se prevede ca  locul de taxare al serviciului  trebuie sa fie   locul in care are loc consumul  serviciului respectiv, fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului.

Astfel, la achizitia serviciului, beneficiarul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania,  aplica  regimul de taxare inversa asupra bazei de impozitare a TVA al carei echivalent in lei se determina prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestator. Din punct de vedere contabil, taxarea inversa se materializeaza prin formula 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata care se efectueaza concomitent cu inregistrarea contabila a facturii primite:

   628                                                 = 401
   Alte cheltuieli cu serviciile                     Furnizori
    executate de terti                                (analitic distinct)

   (analitic distinct)
 
    si, concomitent:
   4426                                                 = 4427
   TVA deductibila                                     TVA colectata
 
In acest context, trebuie retinut faptul ca valoarea facturii se inregistreaza in categoria cheltuielilor de exploatare numai daca se realizeaza venituri din activitatea comerciala pentru care s-a prestat serviciul respectiv. In situatia in care serviciile respective urmeaza a fi utilizate pentru realizarea, in perspectiva, a veniturilor din comercializarea bunurilor, valoarea facturii primite in perioada curenta se inregistreaza pe cheltuieli anticipate, prin formula:
 
   471                                                 = 401
   Cheltuieli inregistrate in avans                  Furnizori
   (analitic distinct)                                  (analitic distinct)
     
    si, concomitent:
   4426                                                 = 4427
   TVA deductibila                                     TVA colectata
 
Ulterior, la momentul realizarii de venituri din activitatea de comercializare, are loc recunoasterea cheltuielilor de exploatare:
   628                                                 = 471
   Alte cheltuieli cu serviciile                      Cheltuieli inregistrate in avans           
    executate de terti                                 (analitic distinct)
   (analitic distinct)
 
Din punct de vedere fiscal, la primirea facturii de la partenerul extern, operatiunea  trebuie evidentiata de catre beneficiarul   din Romania atat in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 cat si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427.  Sumele astfel evidentiate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:       

    la randul 7   denumit    Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6,  si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), dar fara  reportarea sumei la    randul 7.1  denumit  Achizitii de servicii intracomunitare  pentru care  beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa) ;

          Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;

    randul 20, dar fara  reportarea sumei la randul 20.1.  

         Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie servicii externe. Se aplica taxare inversa? Cum facturam si cum inregistram in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016