keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Decont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 27 Iun. 2024
Decont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVA
Tags: decont precompletat e-tva, amanare e-tva

CNIPMMR solicita prorogarea termenului de intrare in vigoare a obligatiei de transmitere a notei justificative privind diferentele RO E-TVA, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.

Amanare decont precompletat e-tva

Ordonanta de Urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale pentru reducerea deficitului de incasare a TVA, adoptata in  21.06.2024, introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA.

Avand in vedere sesizarile antreprenorilor au fost identificate urmatoarele problemele in practica:

– Nu toate facturile se introduc in sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile catre persoanele fizice, facturile primite sau emise de catre agricultori ce sunt inscrisi in registrul agricultorilor);

– Regimul diferential de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului si achizitiei de autoturisme (50% sau 100% in functie de scopul utilizarii autovehicului);

– Aplicarea sistemului de taxare inversa pentru achizitiile intracomunitare;

– Existenta diferentelor intre e-TVA si decontul de TVA lunar ca urmare a aplicarii regimului de TVA la incasare (observatie: ANAF nu detine informatii despre data la care sunt platite/incasate facturile emise de aceste firme).

– Erori de functionare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura si e-Transport.

PROPUNERILE CNIPMMR PENTRU MODIFICAREA OUG PRIVIND UNELE MaSURI DE IMPLEMENTARE sI UTILIZARE A DECONTULUI PRECOMPLETAT RO E-TVA

CNIPMMR formuleaza urmatoarele observatii privind aplicarea e-TVA:

a) Prelungirea cu pana la 180 de zile (6 luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii Notei justificative privind diferentele RO e-TVA, avand in vedere:

• la 1 iulie 2024 intra in vigoare obligativitatea e-Factura si e-Transport, precum si aplicarea sanctiunilor pentru neutilizarea sistemului;

• clarificarea informatiilor furnizate in decontul precompletat e-TVA.

b) Furnizarea lunara a unei analize din care sa rezulte numarul de contribuabili care inregistreaza diferente de minim 20% sau minim 1000 lei intre decontul precompletat e-TVA si decontul de TVA depus lunar pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferente semnificative la TVA-ul deductibil pentru a se analiza daca este o problema sistemica (de exemplu: rezulta ca 50% dintre contribuabili trebuie sa transmitanota justificativa privind diferentele RO e-TVA sau sunt cazuri individuale).

c) Obligatia transmiterii Notei justificative privind diferente RO e-TVA sa fie doar pentru cei care inregistreaza diferente in plus la TVA deductibil (nu si cei care solicita deducerea unei valori mai mici de TVA)intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA.

d) Amanarea aplicarii sanctiunilor pentru nedepunerea Notei justificative privind diferentele RO TVA in maxim 10 zile de la primirea notificarii din partea ANAF, pana la momentul in care sistemul e-TVA este functional si isi dovedeste utilitatea.

CNIPMMR solicita sa nu mai fie introduse noi obligatii de raportare si conformare pentru mediul de afaceri fara consultarea partenerilor sociali si fara realizarea unei analize de impact.

CNIPMMR atrage atentia ca in forma adoptata, ordonata va bloca activitatea antreprenorilor, fara a-si atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, ingreunand activitatea societatilor, conducand la cresterea costurilor cu actualizarea softurilor si cu forta de muncasau cu serviciile externalizate de contabilitate.


Sursa: CNIPMMR

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016