Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii servicii pentru un ONG: Care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Feb. 2018
Tags: tva, ong, implicatii tva, achizitii servicii

In analiza de mai jos, un ONG fara activitate economica primeste servicii de publicitate de la Google si Facebook.

Vom vedea daca in acest caz factura trebuie sa aiba sau nu TVA.

Iata raspunsul specialistului!

Avand in vedere ca O.N.G.-ul este persoana juridica neimpozabila care desfasoara activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati conform prevederilor O.G. nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii, aceasta trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special pentru achizitia intracomunitara de servicii. In acest sens, am in vedere prevederile  art.  317  "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" alin. (1) lit. a) din Codul fiscal  

"(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:   

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;"   Aceste prevederi se completeaza cu cele de la art. 307  alin. (2)  cu privire la  "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania"

"(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6)."

Persoana juridica neimpozabila este definita la pct. 22 de la art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii " drept institutia publica, organismul international de drept public si orice alta persoana juridica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 269 alin. (1).
      
Obligatia de inregistrare nu intervine in cazul unei persoane neimpozabile din punct de vedere al TVA.

Astfel, inregistrarea O.N.G.–ului, persoana juridica neimpozabila,  trebuie efectuata prin formularul cod 091 reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, modificat prin O.P.A.N.A.F. nr.   1381   din 27 aprilie 2017. In acest caz, pentru primirea serviciului se datoreaza TVA, iar valoarea serviciului  facturat de catre prestator se raporteaza, atat prin decontul special de TVA cod 301, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Achizitii servicii pentru un ONG: Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016