Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii pe cale electronica realizate de un PFA. Ce implicatii are din punct de vedere al TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: implicatii tva, case de marcat, servicii electronice

Referitor la un PFA ce realizeaza venituri din activitati de editare a jocurilor de calculator. Acesta doreste sa vanda anumite beneficii create de el intr-un joc pe calculator catre diverse personae fizice, atat in Romania cat si in afara, UE si NON UE.

Ce implicantii sunt din punctul de vedere al TVA? Trebuie sa emita facturi sau sa achizitioneze casa de marcat? Mentionam ca incasarile se vor face doar in banca. Avem contract incheiat cu o societate care intermediaza aceste vanzari si care ne percep 10% din incasari. Multumesc.
 
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
 
Daca incasarile se efectueaza doar prin ordin de plata (nu card bancar), persoana fizica autorizata nu are obligatia de a detine si utiliza casa de marcat intrucat, art. 1 din O.U.G. nr. 28/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede aceasta obligatie doar pentru operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
Din punctul de vedere al TVA, daca este vorba de prestari de servicii furnizate pe cale electronica prestate catre persoane fizice din UE, se aplica prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) pct. 3 din Codul fiscal si art. 278 alin. (3).
 
Potrivit art. 278 alin. (5) lit. h) pct. 3 din Codul fiscal, locul prestarii acestor servicii catre persoane neimpozabile este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.  
 
Alin. (8) al art. 278 stabileste ca, prevederile alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
c) valoarea totala, fara TVA, a prestarilor mentionate la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
 
Astfel, pentru aceste servicii prestate catre persoane neimpozabile stabilite in UE, in alt stat decat Romania, serviciile sunt impozabile in Romania pana cand se atinge plafonul de 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si daca acest plafon nu a fost depasit in cursul anului calendaristic precedent. Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei.
 
Daca plafonul nu este depasit, locul prestarii acestor servicii este considerat a fi in Romania. Serviciile sunt impozabile in Romania insa, intrucat prestatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal nu se datoreaza TVA in Romania.
 
Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro/46.337 lei pentru toate serviciile prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, se aplica prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, iar serviciile nu mai sunt impozabile in Romania, intrucat nu sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal – locul prestarii nu este in Romania.
 
In acest caz, factura se emite cu mentiunea neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (5) lit.h) din Codul fiscal. Insa, dupa depasirea plafonului, pentru serviciile prestate catre persoane neimpozabile din UE, societatea este obligata la plata TVA in statul in care acestea sunt impozabile - unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
PFA cu sediul activitatii economice in Romania poate utiliza regimul special reglementat la art. 315 din Codul fiscal pus in aplicare prin procedura aprobata prin O.A.N.A.F. nr. 3.737/2016. Aplicarea acestui regim nu este obligatorie, insa acesta ii va permite societatii din Romania sa presteze serviciile pe cale electronica in interiorul Uniunii Europene, fara sa trebuiasca sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare dintre statele membre in care le presteaza.
 
Pentru aceasta insa trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
 
De asemenea, daca depaseste plafonul de 88.500 euro/300.000 lei (art. 310 din Codul fiscal), PFA are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii pe cale electronica realizate de un PFA. Ce implicatii are din punct de vedere al TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016