Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA pentru marfurile achizionate din China si vandute in UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2018
Tags: tratament tva, vanzare marfa china, cumparare marfa china

Astazi vom analiza situatia unui SRL inregistrat in Romania, platitor de TVA, care va achizitiona produse din China pentru a le vinde catre o tara din Uniunea Europeana. SRL-ul va trimite marfa direct in Germania, fara a mai trece prin Romania. Cum trebuie evidentiata vanzarea din punct de vedere al TVA, cine va efectua operatiunile de vama si care sunt documentele necesare (de transport, de facturare etc.)?

Iata care este raspunsul specialistului


Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european, conform art. 277 alin. (1) din Codul fiscal. Astfel, importul se considera operatiune impozabila in Germania.
 
Nu efectueaza nicio livrare locala ori intracomunitara de bunuri din Romania, deoarece bunurile nu se gasesc in Romania pentru a fi transportate/expediate din Romania. Prin urmare, nici operatiunea de livrare nu este impozabila in Romania.
 
Intrucat nu exista operatiuni impozabile in Romania, nu exista implicatii TVA, deci acelasi tratament se aplica si pentru o societate platitoare de TVA si pentru o societate neplatitoare de TVA.
 
Inregistrarile contabile sunt:

– achizitia marfurilor din China:
371/357    =    401

– inregistrarea costurilor ce cad in sarcina societatii din Romania, in functie de conditiile de livrare convenite se includ in costul marfurilor achizitionate:
371/357    =    401

– livrarea marfii clientului din UE:
4111        =     707

– descarcarea din gestiune a marfii vandute:
607         =     371/357
 
Pentru operatiunile consemnate in facturile de achizitie si de livrare, se aplica cursul BNR de la data facturilor. Pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se utilizeaza cursul BNR valabil la data operatiunii.
Operatiunile se declara in decontul de TVA la randul 28, in cazul achizitiilor, si randul 3, in cazul vanzarilor.
Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului, conform art. 309 din Codul fiscal.
 
Conform punctului 82 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator.

Aceleasi prevederi exista probabil si in legislatia statului membru al clientului, deci calitatea de importator o are clientul din Germania.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA pentru marfurile achizionate din China si vandute in UE":
Rating:

Nota: 4.94 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016