Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se observa diferente de cantitate la import. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: diferente cantitate, import, livrari de bunuri, tva

O societate din Romania achizitioneaza materie prima de la o firma cu sediul in alta tara (Turcia). La receptia marfii se constata o diferenta de cantitate in minus. 1. Daca se emite o factura de catre compania A catre compania B pentru recuperarea valorii lipsurilor, se emite cu TVA? 2. Care sunt implicatiile vamale in acest caz?

Raspuns:

Potrivit normelor de aplicare de la art. 138^1:

(1) In sensul art. 137 alin. (3) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde elementele prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) - d) din Codul fiscal, daca acestea sunt cunoscute in momentul in care intervine exigibilitatea taxei pentru un import conform art. 136 din Codul fiscal.

(2) Baza de impozitare pentru importul de bunuri nu se ajusteaza in cazul modificarii ulterioare a elementelor care au stat la baza determinarii valorii in vama a bunurilor, ca urmare a unor evenimente prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) - d) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care aceste modificari sunt cuprinse intr-un document pentru regularizarea situatiei emis de organele vamale.

Deci in masura in care nu exista un document emis de organele vamale nu se poate ajusta TVA platit in vama.

Mentionam totusi ca, potrivit legislatiei vamale in vigoare, autoritatea vamala are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, intr-o perioada de 5 ani de la acordarea liberului de vama, sa modifice declaratia vamala. In aceasta situatie, precizam ca se ajusteaza baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata si implicit dreptul de deducere exercitat in baza declaratiei vamale de import, in conformitate cu prevederile art. 146 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal .

Astfel, potrivit prevederilor art. 258 – 265 din Codul vamal,

Art. 258 - (1) Prin rambursare se intelege restituirea totala sau partiala a drepturilor de import sau de export care au fost achitate.

(2) Prin remitere se intelege fie decizia de a nu percepe, integral sau partial, cuantumul unei datorii vamale, fie decizia de a anula, integral sau partial, inscrierea in evidenta contabila a unui drept de import sau de export care nu a fost achitat.

 Art. 259 - (1) Drepturile de import sau de export sunt rambursate in masura in care se stabileste ca, in momentul in care au fost platite, cuantumul acestor drepturi nu era datorat legal sau cand cuantumul lor a fost inscris in evidenta contabila contrar dispozitiilor art. 243 alin. (2) si (3).
(2) Se procedeaza la remiterea drepturilor de import sau de export in masura in care se stabileste ca, in momentul in care au fost inscrise in evidenta contabila, cuantumul acestor drepturi nu era datorat legal sau ca a fost inscris in evidenta contabila contrar dispozitiilor art. 243 alin. (2) si (3).
(3) Nu se acorda rambursarea sau remiterea drepturilor daca faptele care au dus la achitarea ori la inscrierea in evidenta contabila a unei sume ce nu era legal datorata sunt rezultatul unei actiuni deliberate din partea unei persoane interesate.
(4) Drepturile de import sau de export sunt rambursate ori remise la depunerea unei cereri catre biroul vamal in cauza intr-o perioada de 5 ani de la data la care cuantumul acestor drepturi a fost comunicat debitorului.
(5) Termenul prevazut la alin. (4) se prelungeste daca persoana in cauza face dovada ca a fost impiedicata sa depuna cererea in termenul amintit, ca urmare a cazului fortuit sau a fortei majore.
(6) Autoritatea vamala procedeaza la rambursare sau remitere din oficiu, cand constata, in acest termen, existenta uneia sau alteia dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2).
 Art. 260 - Drepturile de import sau de export sunt rambursate cand se invalideaza o declaratie vamala, iar drepturile au fost achitate. Rambursarea se acorda in urma unei cereri depuse de persoana in cauza in termenul prevazut pentru depunerea cererii de invalidare a declaratiei vamale.

 Art. 261 - (1) Drepturile de import sunt rambursate sau remise in masura in care se stabileste ca cuantumul acestora inscris in evidenta contabila este aferent marfurilor plasate sub regimul vamal in cauza si refuzate de importator, deoarece la data acceptarii declaratiei vamale erau defecte sau nu respectau conditiile contractului in baza caruia au fost importate. Sunt asimilate marfurilor defecte marfurile deteriorate inainte de acordarea liberului de vama.

(2) Rambursarea sau remiterea drepturilor de import se acorda cu conditia ca:
 a) marfurile sa nu fi fost folosite, cu exceptia unei posibile utilizari initiale necesare pentru a se verifica daca sunt defecte sau nu respecta termenii contractuali;
 b) marfurile sa fie exportate de pe teritoriul vamal al Romaniei. La cererea persoanei in cauza, autoritatea vamala permite ca, in locul exportului, marfurile sa fie distruse sau plasate sub regimul de tranzit, antrepozitare vamala sau intr-o zona libera ori antrepozit liber. In scopul de a primi una dintre aceste destinatii vamale, marfurile sunt considerate straine.

(3) Drepturile de import nu pot fi rambursate sau remise in cazul marfurilor care, inainte de a fi declarate la vama, au fost importate temporar pentru a fi testate, decat daca se stabileste ca defectele marfurilor sau nerespectarea prevederilor contractuale nu ar fi putut fi detectate in decursul acestor teste.

(4) Drepturile de import sunt rambursate sau remise pentru motivele prevazute la alin. (1), in urma prezentarii unei cereri la biroul vamal in termen de 12 luni de la data la care cuantumul acestor drepturi a fost comunicat debitorului. In cazuri exceptionale, justificate corespunzator, autoritatea vamala poate aproba ca acest termen sa fie prelungit.

Pentru mai multe detalii va recomandam sa va adresati declarantului vamal. In ceea ce priveste recuperarea valorii lipsurilor, in masura in care nu se poate ajusta baza impozabila a importului potrivit reglementarilor de mai sus, recomandarea ar fi aceea de a factura furnizorului despagubiri. Dvs. veti colecta TVA ca urmare a ajustarii TVA aferent minusurilor constatate pe care il veti include in valoarea despagubirilor si pe care le veti factura furnizorului. Deci factura nu va contine TVA intrucat despagubirile nu intra in sfera TVA insa, va in valoarea bazei va fi inclusa si TVA colectata ca urmare a ajustarii.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Se observa diferente de cantitate la import. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiCele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016