Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Registrul RO e-Factura. Cine are obligatia de a solicita inregistrarea pana la 1 iulie 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 28 Aug. 2024
Registrul RO e-Factura. Cine are obligatia de a solicita inregistrarea pana la 1 iulie 2025
Tags: registrul ro e-factura, inregistrare in registrul e-factura, formularul 082

ANAF informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial nr.734/26.07.2024 a fost publicat OPANAF nr. 3789/2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu.

Inregistrare in Registrul RO e-Factura


Potrivit prevederilor art. 106 si 107 din OUG nr. 120/2021, urmatoarele entitati au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 iulie 2025, in cazul in care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului RO e-Factura: 

a) asociatiile si fundatiile constituite in baza OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitati economice, pentru facturile emise incepand cu data de 1 iulie 2025; 

b) agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori prevazut la art. 3151 din Codul fiscal, pentru facturile emise incepand cu data de 1 iulie 2025.

Cum se face inregistrarea in Registrul RO e-Factura

Pentru a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, entitatile prevazute la pct. 1 lit. a) care desfasoara activitati economice, precum si persoanele prevazute la pct. 1lit. b), care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului RO e-Factura, completeaza si transmit formularul (082) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e- Factura obligatoriu" pana la data de 1 iulie 2025. 

Formularul (082) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu" se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. 

Entitatile si persoanele ment?ionate mai sus, care incep sa desfasoare activitati economice dupa data de 30 iunie 2025, au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu inainte de a incepe desfasurarea activitatilor economice. 

Aceste entitati si persoane sunt inscrise in registrul obligatoriu in termen de 3 zile lucratoare de la data transmiterii formularului (082). 

ANAF organizeaza Registrul RO e-Factura obligatoriu, care devine operational incepand cu data de 1 iulie 2025. 

Registrul obligatoriu este public si se afiseaza pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Entitatile prevazute mai sus sunt radiate din Registrul RO e-Factura obligatoriu de la data radierii din Registrul contribuabililor/platitorilor, potrivit legii. 

Baza legala: 

OPANAF nr. 3789/23.07.2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (082) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu.


Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Registrul RO e-Factura. Cine are obligatia de a solicita inregistrarea pana la 1 iulie 2025":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016