Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Societate platitoare de tva si impozit pe venit (microentitate). Va rog sa-mi spuneti cand trebuie sa declar E-factura - sistem obligatoriu de facturare electronica? Si in ce conditii?
Potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, pentru produsele cu risc fiscal ridicat furnizorii au obligatia sa transmita facturi emise prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Termenul de la care se aplica este incepand cu data de 1 iulie 2020 si se refera la grupele stabilite de ANAF prin Ordinul nr. 12/2022, comercializate intre persoane juridice:
- legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile,

Examen Consultant Fiscal 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In OPANAF nr. 12/2022 aceste grupe mari sunt exemplificate pe subdiviziuni si coduri NC (nomenclatura combinata) care se regasesc in baza de date a Comunitatii Europene).
Rezulta ca facturile emise pentru produsele care nu se incadreaza in categoria produselor cu risc fiscal ridicat se vor intocmi ca si pana in prezent.
Pentru acomodarea cu aceste dispozitii, furnizorii produselor enumerate pot aplica prevederile referitoare la emiterea facturilor electronice si in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din OMFP nr. 1365/2021, pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este disponibil in sistemul informatic Spatiul privat virtual (SPV).
Pentru aceasta, operatorii economici care se inregistreaza in SPV pentru utilizarea sistemului RO e-Factura au in vedere si prevederile Omfp nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre MFP si persoanele juridice.
Societatile care furnizeaza produsele enumerate se pot conecta la sistemul RO e-Factura cu ajutorul certificatul digital calificat utilizat pentru accesarea spatiului privat virtual (SPV). Factura va fi intocmita in format XML, acesta fiind considerat si exemplarul original al facturii, daca este insotit de semnatura electronica a MFP (a se vedea https://mfinante.gov.ro/web/efactura ).
Prevederile anterior prezentate sunt reluate si la art. XXXVII alin (1) din OUG nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Sunt obligate la utilizarea sistemului e-Factura si unitatile afiliate din turism, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, care accepta vouchere de vacanta. Aceasta obligatie nu este si pentru angajatorii care cumpara si acorda aceste vouchere salariatilor proprii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF reaminteste care sunt obligatiile fiscale scandente ale contribuabililor pe final de 2021Miercuri, 30 octombrie 2024, TERMEN LIMITA pentru depunerea Formularului 394Codul CAEN. Exista vreun TERMEN LIMITA pentru actualizarea lui de la 1 ianuarie 2025?Revenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si TERMEN LIMITABilant interimar. Exista un TERMEN LIMITA legal pentru intocmirea situatiei financiare?Ultimele articole
Depunere declaratii. Pana pe 31 martie 2025 trebuie depusa D700Declaratia 101. Pana cand depun ONG-urile D101 in 2025SAF-T D406: Cum transmit D406 firmele care NU sunt inregistrate in scopuri de TVADeclaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Articole similare
Situatii financiare sunt supuse auditului. Categorii de entitati si obligatii privind depunerea situatiilor financiareCategorii de entitati raportoare. De cand incepe obligatia auditarii situatilor financiareCompletare situatii financiare anuale. Date informativeSistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019. PDF-ul inteligent a fost actualizatBuletin informativ: Noutati legislative 30.12.2014 -08.01.2015Ultimele articole
Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TCare este structura raportarilor contabile la 30 iunie 2024Raportarea contabila semestriala la 30 iunie 2020. ONG-urile cu activitate economica au obligatia depunerii bilantului?MFP: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale (Ordin nr. 3781/2019)MICROENTITATI si ONG. Situatii financiare anuale. Cand intocmim note explicative?Articole similare
UTILIZARE E-FACTURA: Emitere facturi privind incasarea serviciilor turistice cu vouchere de vacantaFirme inregistrate in E-Factura. Situatii in care este OPTIONALA utilizarea sistemului in relatia B2GReminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciSistemul RO e-Factura. Cum se acceseaza si utilizeaza sistemulE-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaUltimele articole
ANAF a transmis contribuabililor informari cu privire la raportarea facturilor in E-FacturaPrestari servicii catre o institutie publica. Obligatii privind e-FacturaIn RO e-Factura nu vor fi transmise facturile electronice prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 120/2021Sistemul RO e-Factura: Facturile de avans trebuie raportate in platforma?E-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"