Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Termen limita si conditii legale pentru utilizarea sistemului E-Factura de microentitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2022
Termen limita si conditii legale pentru utilizarea sistemului E-Factura de microentitati
Tags: termen limita, microentitati, utilizare e-factura

Societate platitoare de tva si impozit pe venit (microentitate). Va rog sa-mi spuneti cand trebuie sa declar E-factura - sistem obligatoriu de facturare electronica? Si in ce conditii?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, pentru produsele cu risc fiscal ridicat furnizorii au obligatia sa transmita facturi emise prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Termenul de la care se aplica este incepand cu data de 1 iulie 2020 si se refera la grupele stabilite de ANAF prin Ordinul nr. 12/2022, comercializate intre persoane juridice:

- legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile,
- bauturi alcoolice,
- constructii noi,
- produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris),
- imbracaminte si incaltaminte.

In OPANAF nr. 12/2022 aceste grupe mari sunt exemplificate pe subdiviziuni si coduri NC (nomenclatura combinata) care se regasesc in baza de date a Comunitatii Europene).

Rezulta ca facturile emise pentru produsele care nu se incadreaza in categoria produselor cu risc fiscal ridicat se vor intocmi ca si pana in prezent.

Pentru acomodarea cu aceste dispozitii, furnizorii produselor enumerate pot aplica prevederile referitoare la emiterea facturilor electronice si in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din OMFP nr. 1365/2021, pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este disponibil in sistemul informatic Spatiul privat virtual (SPV).

Pentru aceasta, operatorii economici care se inregistreaza in SPV pentru utilizarea sistemului RO e-Factura au in vedere si prevederile Omfp nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre MFP si persoanele juridice.

Societatile care furnizeaza produsele enumerate se pot conecta la sistemul RO e-Factura cu ajutorul certificatul digital calificat utilizat pentru accesarea spatiului privat virtual (SPV). Factura va fi intocmita in format XML, acesta fiind considerat si exemplarul original al facturii, daca este insotit de semnatura electronica a MFP (a se vedea https://mfinante.gov.ro/web/efactura ).

Prevederile anterior prezentate sunt reluate si la art. XXXVII alin (1) din OUG nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Sunt obligate la utilizarea sistemului e-Factura si unitatile afiliate din turism, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, care accepta vouchere de vacanta. Aceasta obligatie nu este si pentru angajatorii care cumpara si acorda aceste vouchere salariatilor proprii.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Termen limita si conditii legale pentru utilizarea sistemului E-Factura de microentitati":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016