Tags: raportare contabila la 30 iunie 2020, obligatia depunerii raportarilor contabile la 30 iunie 2020, ong cu activitate economica
Va rugam sa ne spuneti daca un ONG, fundatie cu activitate de invatamant preuniversitar, are obligatia sa depuna raportari semestriale la 30 iunie 2020. Daca da, cifra de afaceri de 220.000 lei se considera a fi doar din activitati economice sau si cele fara scop patrimonial? Va rog sa ne ajutati cu baza legala.
Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
Potrivit art. 1-2 din OMFP 2206/2020, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 se aplica numai operatorilor economici (microentitati, entitati mici, respectiv mijlocii si mari, precum si entitati de interes public) carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare ori Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o
cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Persoanele juridice fara scop lucrativ (ONG-urile) aplica alte reglementari contabile, respectiv Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP 3103/2017.
Chiar daca, potrivit art. 1 alin. 3 din OMFP 3103/2017, respectiv pct. 1 alin. 2 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, in cazul entitatilor care desfasoara si activitati economice, aceste reglementari se completeaza cu Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, persoanele juridice fara scop lucrativ nu sunt considerate operatori economici si nu fac parte din categoria entitatilor care aplica aceste din urma reglementari, asa cum sunt ele precizate la pct. 3 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 (societati infiintate in baza Legii 31/1990, regii autonome, societati/companii nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societati cooperatiste, grupuri de interes economic s.a.).
Avand in vedere ca sistemul de raportare contabila semestriala se aplica doar operatorilor economici, dupa cum se prevede la art. 1-2 din OMFP 2206/2020, ONG-ul in cauza nu depune raportare contabila semestriala la 30 iunie 2020, chiar daca desfasoara si activitati economice, iar la 31 decembrie 2019 a obtinut o cifra de afaceri (din activitati economice – conturile 701-709) de peste 220.000 lei.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Am dori sa stim cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client de-al nostru doreste sa transporte la noi ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza. Cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emiterea autofacturii in cazul in care furnizorul nu isi indeplineste obligatia
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat un teren de 8647 mp si unul de 316 mp. La data de 11 noiembrie a fost facut contractul de vanzare cumparare, pretul ferm al vanzarii este de 140.000 euro tva (se va aplica taxare inversa) plata pretului se va face in lei la cursul BNR al zilei valabil la efectuarea platii. Plata se va face incepand de la data efecturarii contractului de vanzare-cumparare. La data respectiva nu am primit o factura. In cazul de fata, care ar fi cota de tva si emiterea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recalculare pensie
Intrebare:
Societatea are un angajat a carui varsta a trecut de 70 ani.
Este incadrat full time si achita toate obligatiile de plata: impozit pe salariu, CAS si CASS.
Intrebare:
Contributiile care le plateste pentru salariul incasat, se mai ia in calcul la recalcularea pensiei daca acesta solicita Casei de pensii in baza adeverintei pe care societatea o elibereaza?
Multumesc si Sarbartori Fericite!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Minus la inventariere. Tratament fiscal si contabil
Intrebare:
Un SRL platitor de tva la trimetru si de impozit pe profit, are in contul 3028 suma de 50.000 lei care se dovedeste a fi un minus la inventariere, aceste materiale pur si simplu nu mai exista in depozit si nu este un minus imputabil vreunui angajat. Care e tratamentul dpdv al tva si al impozitului pe profit? Ce obligatii declarative exista in aceasta speta? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<