Tags: raportare contabila la 30 iunie 2020, obligatia depunerii raportarilor contabile la 30 iunie 2020, ong cu activitate economica
Va rugam sa ne spuneti daca un ONG, fundatie cu activitate de invatamant preuniversitar, are obligatia sa depuna raportari semestriale la 30 iunie 2020. Daca da, cifra de afaceri de 220.000 lei se considera a fi doar din activitati economice sau si cele fara scop patrimonial? Va rog sa ne ajutati cu baza legala.
Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
Potrivit art. 1-2 din OMFP 2206/2020, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 se aplica numai operatorilor economici (microentitati, entitati mici, respectiv mijlocii si mari, precum si entitati de interes public) carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare ori Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o
cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Persoanele juridice fara scop lucrativ (ONG-urile) aplica alte reglementari contabile, respectiv Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP 3103/2017.
Chiar daca, potrivit art. 1 alin. 3 din OMFP 3103/2017, respectiv pct. 1 alin. 2 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, in cazul entitatilor care desfasoara si activitati economice, aceste reglementari se completeaza cu Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, persoanele juridice fara scop lucrativ nu sunt considerate operatori economici si nu fac parte din categoria entitatilor care aplica aceste din urma reglementari, asa cum sunt ele precizate la pct. 3 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 (societati infiintate in baza Legii 31/1990, regii autonome, societati/companii nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societati cooperatiste, grupuri de interes economic s.a.).
Avand in vedere ca sistemul de raportare contabila semestriala se aplica doar operatorilor economici, dupa cum se prevede la art. 1-2 din OMFP 2206/2020, ONG-ul in cauza nu depune raportare contabila semestriala la 30 iunie 2020, chiar daca desfasoara si activitati economice, iar la 31 decembrie 2019 a obtinut o cifra de afaceri (din activitati economice – conturile 701-709) de peste 220.000 lei.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea profilului si aptitudinilor personalului Beneficiarului; Identificarea nevoilor de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<