Tags: raportarile contabile la 30 iunie, operatori economici, depunerea raportarilor contabile la 30 iunie
Ministerul Finantelor Publice a supus spre dezbatere publica un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2021 a operatorilor economici.
Conform referatului de aprobare, prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2021 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o
cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2021, incadrarea in criteriul de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2021, cele care in tot semestrul I al anului 2021 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2021, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2021.
Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare, proiectul de ordin cuprinde prevederi prin care se stabileste continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2021 intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.
Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor.
Raportarile contabile la 30 iunie 2021 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 16 august 2021.
Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2021 a operatorilor economici.
Extras din Proiectul de Ordin:
Art. 1. – Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2021 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. – (1) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2021 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2021 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
(4) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2021, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.
Art. 3. – (1) In scopul stabilirii formularelor de raportare contabila la 30 iunie 2021, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.
(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati, in functie de care se stabilesc formularele aplicabile pentru raportarea contabila, se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit legii contabilitatii.
Art. 4. – In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2021.
Art. 5. – (1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica, de asemenea, subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, precum si sediilor permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Acestea verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2020.
(2) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de
legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
(3) Nu fac obiectul raportarii contabile la 30 iunie 2021 persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
Art. 6. – Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.
Art. 7. – Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara, depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor raportari contabile la 30 iunie 2021 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Art. 8. – Prevederile prezentului ordin intra in vigoare la data publicarii.
Art. 9. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.206/2020 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 675 din 30 iulie 2020, cu exceptia art. 8 si art. 9 din ordinul mentionat.
Art. 10. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sursa: MFP

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de servicii de formare profesionala
Intrebare:
O entitate din RO, alta decat o institutie publica, achizitioneaza servicii de formare profesionala de la un prestator din UE, recunoscut pentru activitatea de formare profesionala. Activitatea este desfasurata la prestator iar factura este emisa cu scutire de TVA si cuprinde mentiune privind scutirea. Pentru aceasta situatie in care formarea profesionala este prestata de o organizatie recunoscuta de statul membru au fost identificate prevederile art. 132 alin. (1) lit. i) din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Neplatitor de tva. Cifra de afaceri din vanzare imobil
Intrebare:
O societate neplatitoare de TVA urmeaza sa efectueze o tranzactie de vanzare a imobilului pe care il detine ca investitie imobiliara (pana in prezent a obtinut venituri din inchirierea acestuia), achizitionat de societate in 2018. Valoarea tranzactiei este de 700.000 Euro.
Va rog sa imi spuneti daca societatea trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea tranzactiei, sau ulterior acesteia (fara aceasta nu depaseste plafonul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<